Досије

Српске дипломате су преносиоци прљавих пара и чувари јавних тајни

Дипломатско-конзуларна представништва Србије препуна су компромитованих људи и обичних  превараната. У ову службу се као и раније одлази преко политичких, љубавних и пословних веза. Садашња власт је само наставила тамо где је претходна стала, вртећи постојеће и доводећи нове кадрове, чија је биографија често скандалозна и неприхватљива за дипломатску службу.

Амбасадор Србије у Вашингтону Владимир Петровић одавно је требало да се „врати кући“. Он је држављанин Сједињених америчких држава, а и Србије, у којој је рођен.

Господин Петровић је био и секретар наше амбасаде у Вашингтону, и истовремено секретар гуверенера државе Илиноис,  Милорада Рода Благојевића, који данас издржава казну затвора, због намере да прода место сенатора! Затворска казна чекала је и Владимира Петровића, али је он, захваљујући чињеници да је био дипломатски службеник друге државе, уживао имунитет.

Амбасадору Владимиру Петровићу истекао је мандат, па се нашао у неприлици. Ако изгуби дипломатски статус, чекају га неугодни разговори са истражитељима FBI-а!

Да би и даље остао у САД-у, Владимир Петровић је рачунао на свог таста Оливера Антића, професора Правног факултета у Београду, и саветника председника Србије Томислава Николића. И председник Николић и таст Оливер су желели да помогну.

Амбасадор Петровић уговорио је састанак српског председника Николића са америчким председником Бараком Хусеином Обамом. И њих двојица су се, са својим супругама, срели 24. септембра у Вашингтону.

Откуда моћ амбасадору Петровићу да може да контактира са америчким председником?

Пре више од пет година амбасадор Петровић је, по договору са Борисом Тадићем и Вуком Јеремићем, са 50 милиона долара помогао изборној кампањи Барака Хусеина Обаме, у изборној трци за номинацију за председничког кандидата Демократске странке! Изгледа да је тај новац пресудио у Обаминој кампањи, јер 50 милиона долара у кешу су, за америчке прилике, незамисливе паре.

Мешање у унутрашње ствари САД-а платио је гувернер Род Благојевић. У поступку који је FBI против њега покренула, добио је 14 година затвора. Није му помогао ни председник Обама, који је постао сенатор државе Илиноис, јер га је указом изабрао тадашњи гувернер Род Благојевић.

Сва настојања тадашње државне секретарке Хилари Клинтон да се Владимиру Петровићу одузме дипломатски статус, бивши српски председник Тадић је игнорисао, чак је отишао и корак даље, именујући Петровића за амбасадора. Шест месеци је одлагао председник Обама пријем акредитивних писама, и то је учинио искористивши одсуство из земље госпође Хилари. То је, касније, коштало Бориса Тадића и његову камарилу одласком с власти.

Прошлог месеца председник Србије потписао је указ којим се за амбасадора Србије у Вашингтону именује његов саветник Оливер Антић, коме је, својевремено, био забрањен улаз у ову земљу!

Оливерову кћерку Аделу удали су за Владимира Петровића, мада је он, исто као и његов таст Оливер, декларисани хомосексуалац. На свадби Владимира Петровића, уприличеној пре неколико година у српској амбасади, било је забрањено фотографисање. Госпођа Адела је широкопојасна, има 150 кила живе ваге.

Састанак српског и америчког председника и њихових госпођа, уприличеног поводом отварања 68 заседања Генералне скупштине Уједињених нација, није уродио плодом, мада је Обама поручио Николићу – „Имате моју подршку за све што радите“.

И председник Николић није остао дужан, па је замолио пријатеља Обаму –„Потребна нам је Ваша подршка“. Он је описао председнику Обами свој сусрет са његовим полубратом Маликом Обамом из Кеније, познатим фундаметналистом и финансијером терористичких организација. Обама се шеретски насмејао, упитавши Тому, да ли је укорио његовог брата што превише воли да убија људе.

Ипак, сусрет председника две најомраженије земље у Европи, није уродио плодом. Министарство спољних послова САД-а обавестило је српско министарство да Оливер Антић није пожељан за амбасадора Србије у Вашингтону, и да му неће бити прихваћен агреман.

У Србију су дошли и Петровић и Николић, са тужном вешћу. У српској амбасади више неће седети они који могу да телефонирају омраженом америчком председнику Обами. Српска дипломатија је, за време Бориса Тадића, доведена на најниже гране. По налогу Александра Вучића, Томислав Николић је донео указ да се за амбасадора Србије у Словачкој именује Шиптар Шани Дермаку!

Ко је овај човек, и зашто баш у Словачку?

У колумни Зорана Милојевића коју објављујемо у овом броју, описује се његово детињство са Шани Дермакоуом:

Нека ову причу схвати како ко хоће! Живели смо на Бесиру у Косовској Митровици, у „професорској кући“, делећи стан. Били смо деца! Његов отац Исмет, био је учитељ, мој отац Драгомир, професор!  Драгомир је припремао Исмета за пријемни испит на скопском универзитету. Исмет је стално јавно критиковао Драгомира због „антикомунистичких“ ставова о статусу Косова и Метохије. Исметов син Шани Дермаку, сада је амбасадор Србије у Словачкој. Драгомиров син Зоран је незапослен!“

Словачка је чланица Европске уније која није признала Републику Косово! Словачка има великих проблема са Шиптарима са Косова. Они су у овој држави сместили инфраструктуру својих „трговачих фирми“ за продају прашкастих производа. Успели су да добрим делом корумпирају, великим парама, словачку полицију, правосуђе и политичаре.

Ипак, Косово  нема амбасаду у Братислави, нема ко да их посети у затворима, када полиција Словачке, под притиском из Брисела, спроведе рацију. И Александар Вучић је својим пријатељима, породици Османи, понудио да имају своју амбасаду! Шани Дермаку ће, убудуће, посећивати у словачким затворима све Шиптаре, јер ће се они представљати грађанима Србије. Александар Вучић, син Фахри Муслиуа, изашао је у сусрет косовским Шиптарима. А они увек дебело плаћају услуге.

Шани Дермаку је на месту амбасадора заменио Радмилу Хрустановић! Њена снаха Ана Урошевић Хрустановић још је амбасадорка Србије у Риму, јер мали Мики Ракић жели да његов шеф Борис Тадић има конкубину у Риму, која је чувар његових банковних рачуна!

Иако је министар Иван Мркић успео да у значајној мери професионализује рад у министарству спољних послова Србије, именовање амбасадора, који Србију представљају у иностранству, у надлежости је председника Републике Србије.

Председник Николић је за амбасадора Србије у Украјини именовао Радета Булатовића, Коштуничиног бившег саветника и директора БИА. Мада је Булатовић познат као епска личност, Будалина Тале, у Украјини је остала велика имовина Грађевинског комбината „Комграп“, коју је он, док је био председник управног одбора ове компаније, намерно оставио по страни, а сада ће, као амбасадор, моћи да на свој рачун инкасира неколико милиона евра. Булатовић је, након одласка из БИА-е, постао сувласник у предузећу за физичко-техничко обезбеђење, заједно са бившим америчким амбасадором у Србији Вилијемом Билом Монтгомеријем. Што сто врхунски мајстора створи, једна будала може преко ноћи да руши, стара је изрека.

Може ли се од човека, попут Николића, очекивати да унапреди српску дипломатију?

 

Извор: Таблоид

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Tacno je to i tu nista nije novo to znamo svi redom pa prma tome iko sta rdai i za koga.A da li ima nekih boljih vesti ne samo u diplomatiji nema.I sta ste ocekivali posle toliko decenija i koje sve u diplomatiji i delise sakom ikapom.Umesto njihovministar da malo to sredi.Ili njihov sef.Tako da tako s ei radi ne samo kod nas i drugim nista bolje nije na jedna diskretnii malo bolji nacin.Curi lova kkoliko ocete i za koga.

Напиши коментар