Регион

Србијо, реагуј! У Вуковару уведен апартхејд, почеће да убијају Србе!

Одбор за заштиту људких права „Удружења Банијаца Београд“ тражи од владе Србије да оштро реагује и да заштити преостале Србе у Хрватској и омогући им да преживе, јер после укидања њиховог писма и језика, следећи корак је атак на њихове животе“, наводи се у допису.

Одбор за заштиту људских права „Удружење Банијаца Београд“ огласило се револтирано чињеницом да је Вуковар проглашен местом посебног пијетета те да су хрватски језик и латиница у овом граду службени језик и писмо.

Одбор за заштиту људских права „Удружења Банијаца Београд“ наводи да градско веће Вуковара над преосталим Србима у Вуковару спроводи апартхеид који је срамота читавог света.

Градско веће Вуковара је изменило Статут града и прогласило Вуковар за место посебног пијетета. Статут је допуњен чланом којим се мења члан о службеном језику и писму, тако да је службени језик у Вуковару хрватски, а писмо латинично и обавезно је за све становнике Вуковара.

Овом одлуком Градско веће Вуковара је одузело сва права која припадају српскоме народу у Хрватској по Уставу Хрватске и међународним прописима који се примјењују у ЕУ.

Одбор за заштиту људских права „Удружења Банијаца Београд“, пита ЕУ, међународну заједницу и УН до које границе ће бити толерисано насиље и линч над правима Срба у Хрватској која је, успут речено, чланица ЕУ.

„Тражимо од ЕУ да заштите бар оно што је преостало Срба од прогона у Олуји и након Олује и да преосталим Србима и њиховим црквама, манастирима, споменицима, култури, писму и језику буде омогућено да постоје и трају у Хрватској“.

Напиши коментар