Србија

Срби из Крајине ће тужити Хрватску за геноцид у Другом светском рату

Некадашњи премијер РСК тврди да постоје необориви докази о злочинима НДХ

borislav-mikelic

Крајишки Срби покренуће тужбу против Хрватске за геноцид у Другом светском рату и етничко чишћење деведесетих година, изјавио је данас Борислав Микелић, бивши премијер РСК, привредник и некадашњи директор „Гавриловића“, из Петриње.

Пресудом Међународног суда у Хагу и одбацивањем тужбе Хрвастке и противтижбе Србије, Срби из Крајине, са Козаре и испод Грмеча, нису завршили свој посао, рекао је Микелић за јагодинску телевизију „Палма плус“.

– За други светски рат постоје необориви и кристално јасни докази да је Незвисна држава Хрватска починила геноцид над Србима – рекао је Микелић и истакао да је Хрватска у Другом светском рату „побила у логорима 70.000 српске деце“.

Није Јасеновац једини логор где су убијани Срби, било их је 26, истакао је Микелић и потсетио да „кривично дело геноцида никада не застарева“.

– Крајишки Срби ће поред тужбе за геноцид и етничко чишћење, тражити и враћање статуса државотворног и конститутивног народа у Хрватској, које им је одузео ХДЗ Фрање Туђмана – рекао је Микелић.

– Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, истиче да су јој приоритет Хрвати у Босни и Херцеговини, који су у тој држави државотворни и конститутивни народ, иако их је увек било мање него Срба у Хрвтској – рекао је Микелић и оценио да „Срби морају истрајати на утврђивању истине“.

Он је додао да је, по попису из 1981. године у Хрвасткој живело 531.000 Срба и 440.000 Југословена, а по попису из 1991. године у Хрватској је било 581.000 Срба и 224.000 Југословена.

– Дакле, у Хрватској је 1991. године живело 800.000 Срба или 16 одсто, а данас су сведени на на испод четири одсто. Питање је где је тај народ, где су ти људи отишли и које за то крив – казао је Микелић.

Држава Хрватска је деведесетих година починила највеће етничко чишћење од Другог светског рата, а оно је почело 1990. године, а не војном и полицијском акцијом „Олуја“.

„Олуја“ је била само финале, закључио је Микелић.

 

(ТВ Палма плус/Тањуг)

Коментари (3)

  1. MILICA каже:

    Dobro se neko toga setio, sta je bilo sa zrtvama 1941, logorima po Hrvatskoj, a ima nas jos dosta zivih cije su citave porodice nastradale u pokoljima po Hrvatskoj i Bosanskoj krajini, Otac mi je rodjen u selu Zboriste, velika Kladusa, bilo je cisto srpsko selo. Sedmog i osmog avgusta 1941 godine, celo selo je pobijeno i spaljeno. Mojih Vejnovica 14 clanova od cega je jedna trudnica tri zene i 10. dece, sta je to, to nije zlocin, tako su prosli i Vajagici u selu Bos. Bojna, rodbina moje majke,

  2. lika каже:

    onda i uz hrvatsku tužiti i vatikan i crkve koje su svedočile genocidu i masovnom pokrštavanju

  3. Mane каже:

    Dosla nam demokratija u obliku Hitlerovog blietz-kriega.Dok se nismo ni snasli oni nam uveli “nova pravila”.Dogovorili mangupi s Njemackom, a Srbima rekli – slusajte! Opet nas stavili u podredjen polozaj, pod zastitom bjelosvjetske ratne propagande.

Напиши коментар