Србија

Срби из Бујановца од Владе траже да заустави шиптаризацију

Попис први захтев. Тражи се и провера пријаве боравка и бирачког списка, ванредни избори…

bujanovac

Ванредни попис становника у општини Бујановац први је на листи захтева коју су представници српских удружења из овог града предали Влади Србије. Они су затражили пријем код премијера Вучића, од кога очекују “конкретну акцију за заустављање шиптаризације југа Србије”. Своје захтеве поткрепили су петицијом са 7.000 потписа, које су још 2009. године доставили и Народној скупштини.

Покрет за општину Бујановац, Одбор за људска права и Завичајни клуб Бујановчана у Београду од Владе Србије тражи да утврди тачан број становника ове општине.

– На делу је свесна манипулација бројем становника шиптарске националности – каже први човек Покрета за општину Бујановац Миле Стојановић. – Ванредни попис је и јавно прихваћана обавеза државе према српском и шиптарском народу, коју су 2013. године преузели тадашњи премијер Ивица Дачић и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

Срби из Бујановца од премијера траже ревизију бирачког списка, који је пун нетачности и произвољности. У прилог томе наводе да је више од 2.000 Шиптара уписано без матичног броја, као и да је већи број бирача старији чак и од сто година. Наводе да број шиптарских гласача годинама расте, иако њихови политичари редовно говоре о сталним исељењима њихових сународника на КиМ и у ЕУ. Стварањем “мутне воде” у списковима тумачи се и бојкот званичног пребројавања становништва 2011. године.

– Према ранијем договору са Зораном Станковићем, тражимо проверу пријаве боравка свих грађана Бујановца. Разлог за то су уочене бројне неправилности и лажне пријаве Шиптара, о чему је говорио и представник ЕУ у Србији Венсан Дежер – наводи други потписник захтева Светислав Величковић, из Одбора за људска права Бујановца.

На листи захтева је и заказивање ванредних локалних избора, који би требало да буду спроведени после чишћења бирачког списка, како би састав локалног парламента одговарао националној структури становништва. Бујановачки Срби од Владе траже и доношење програма за заустављање принудног исељавања неалбанског становништва, јер се последњих година куће и имања продају у бесцење.

Као доказ дискриминације, али и нерационалног трошења пара, у допису адресованом на Немањину 11 наводи се и сумњива изградња скупог водовода у слабо насељеном селу Брезница и непотребна реконструкција главног градског трга. Истовремено, мост преко Јужне Мораве, који је једина веза српских села с градом, већ годину дана је неупотребљив.

УЛИЦЕ ТЕРОРИСТИМА

Срби из Бујановца у прилог њихове угрожености наводе да од 12 кључних руководећих локалних позиција чак 11 заузимају Шиптари. Србин је на челу само једне установе – вртића за децу. Посебан куриозитет, како наводе, јесте да је Шиптар управник чак и српског гробља.

Шиптаризација Бујановца спроводи се и преименовањем назива улица. Крајем прошле године промењене су табле улица које су се звале по цару Лазару, царици Милици, војводама Мишићу, Степи и Путнику, Доситеју… Ове улице назване су именима шиптарских терориста, углавном бораца терористичке ОВК.

Коментари (2)

  1. Zoran каже:

    Е да је само шиптаризација. Осим ње, врши се и циганизација, па педеризација итд. итд. а ми само нестајемо. Разне организације у сарадњи са издајничком влсти, купују српска имања и дају их циганима, а највероватније нешто слично раде и са шиптарима. Уместо да се то стерилише, да не кажем поштроји, и пошаље назад у европу, они их насељавају по Србији. Баш жалим њихове комшије.

  2. Зоран каже:

    А шта је са казнама за сва лица која неће да се попишу?

Напиши коментар