Досије

Србе клали ножевима и секирама, давили жицама и закивали за дрвеће! (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Потресно остварење у продукцији РТБ које је недавно постављено на Јутјуб мучно је сведочанство о злочинима које је муслиманска војска починила у ноћи између 5. и 6. новембра 1992. у селу Каменица

„Село Каменица… Лева обала Дрине, општина Зворник. Од села остало само име, од људи нико“. Овим речима уз апокалиптичне слике до темеља спаљених кућа почиње документарни филм „Више од злочина“ аутора Милоша Марковића.

Потресно 18-минутно остварење у продукцији Радио телевизије Београд које је недавно постављено на Јутјуб мучно је сведочанство о злочинима које је муслиманска војска починила у ноћи између 5. и 6. новембра 1992. године у селу Каменица.

Целокупно затекнуто становништво зверски је побијено. Срби су клани ножевима и секирама, закивани за дрвеће, дављени жицом…

– Секира је поштедела дрвеће, али не и људе – каже аутор на једном месту на чије речи се вештом руком монтажера надовезују потресне исповести жена, мајки, браће који трагају за својим најмилијима.

– Нашли смо седам глава – прича у филму један од житеља села.

– Ово је мој брат. Препознао сам га по џемперу. Видите како су га везали уларом – пружа неименовани саговорник руке ка камери показујући канап који је управо скинуо с распаднутог леша.

За недељу дана пронађено је шест мучилишта са 38 жртава. Њих 109 нестало је кобне новембарске ноћи.

На основу извештаја патолога (међу којима препознајемо каснијег министра здравља др Зорана Станковића) сазнајемо на који су начин мучене жртве везивањем ланцима. Најмлађи пронађени тек је почео живот. Имао је свега 19 година.

– Тражим оца. Дошла сам с тетком – једва изговара једна девојчица.

– Причали су ми да су их пекли на ражњу. Чуло се док су јаукали! – у следећој сцени замуцкује жена одевена од главе до пете у црнину пре него што се онесвестила.

У позадини се чује јадиковка, запомагање за најмилијима. Већина никада неће бити пронађена. Кадар с поређаним сандуцима наговештава опело, којим се стравично сведочанство Милоша Марковића, о зверским дешавањима почетком деведесетих завршава.

Потресан филм можете у целости погледати овде:

Коментари (7)

 1. dragan каже:

  samo hrabro isteraj te istinu na videlo onu koju su svi skrivali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. BORIS каже:

  jako jako strasno, neponovilo se nikad . Zrtve se nesmeju zaboraviti nikad a pocinioci kazniti , kad je nama strasno gledati zamislite bol koji su ti ljudi proziveli , koja je to patnja bila . OVO JE MONSTRUOZNI CIN i zbog ovakvih dela treba vratiti smrtnu kaznu da se nikad neponove .

 3. Dusica каже:

  to je uzasno. ali srbi kao srbi sve zaboravljaju, i nikoga nece tuziti. jer o tome se nigde u svetu ne prica a kamoli pise. niti ce iko zbog toga da ide u Hag. samo se u svetu pise, da su srbi ti koji su ubice i niko vise. i dan danas se pise u svetu, kako su srbi zapoceli prvi svetki rat. i to svet ne zaboravlja.

  1. nedorecen каже:

   svaka ti cast dusice,ukratko si vrlo lepo opisala nas pametni narod

 4. zoranu каже:

  Ne brinite narode, Srbi ne zaboravljaju. Racun ce doci, kad-tad !!

 5. nlcph каже:

  Понекад имам неке ноћне море кад се удубим у то време а када сване нико ми не треба. Наш је народ пролио потоке крви…Све што су како урадили тако им треба вратити!

 6. Корнелиjе Кодреану каже:

  Оj балиjе нека, нека дубока вас jама чека. Како су они нама радили, тако и ми да им вратимо.

Напиши коментар