Србија

60.000 Шиптара са Косова тражи пасош Србије!

Лажни доктор Небојша Стефановић прихватио је да у Србију буду депортовани и насељени Шиптари из Европске Уније, и рекао за 60.000 Шиптара са Косова, који траже српски пасош, да је Србија њихова земља.

stefanovic-krister-asp-readmisija

Министар Небојша Стефановић је рекао да је Србији, у овом моменту, поднето око 60.000 захтева косовских Шиптара за издавање пасоша Србије.

„Имамо 60.000 и више захтева Шиптара са Косова и Метохије за издавање пасоша наше државе“, рекао је Стефановић након што је са амбасадором Шведске Кристером Аспом потписао Протокол о спровођењу Споразума Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве. Стефановић је казао да он то тумачи као њихову жељу да Србија буде њихова земља.

У последњих 48 сати ухапшено је 290 особа, већином Шиптара са Косова који су покушали да илегално пређу границу Србије и Мађарске, рекао је министар полиције. Опширније у посебној вести.

„Један већи број Шиптара жели да призна Србију као своју земљу. Ја то тумачим тако“, закључио је лажни доктор Стефановић.

Иначе, министар Стефановић и амбасадор Шведске потписали су Протокол о спровођењу Споразума о реадмисији, на основу ког би у земљу могло бити враћено 1.500 миграната.

„То је у овом тренутку број који се јавља за азил у Шведској. Од тог броја, негде око 95-96 одсто људи се враћа“, рекао је Стефановић новинарима у Палати Србија након потписивања протокола.

Он је објаснио да је Србија још 2007. године у Бриселу потписала Споразум о реадмисији лица која незаконито бораве, и да на основу тога са већином земаља ЕУ потписује договоре који ће „омогућити бољу борбу против ових појава, које постају све већи проблем“.

Према његовим речима, потписивање Протокола сведочи о посвећености Србије европским интеграцијама и жељи да заустави лажне азиланте. Амбасадор Асп је нагласио да Шведска, у којој постоји „велика српска дијаспора“, већ низ година има „изузетно добру сарадњу“ са Србијом по питнају имиграције.

„Дошли смо до тога да се значајно смањи број особа које траже азил у Шведској, и то је у великој мери резултат воље за сарадњу које имају Министарство и министар лично“, казао је он. Асп је казао да Шведска сматра Србију безбедном земљом, да подржава њено чланство у ЕУ, и да се нада наставку сарадње.

Напиши коментар