Досије

Соњa Бисерко објавила списак 57 „националистичких“ професора

Хелсиншки одбор за људска права Соње Бисерко објавио списак 57 „националистичких“ професора и научних сарадника са Београдског универзитета који морају бити позвани на „одговорност за своје деловање“, а њихови радови „цензурисани“

Пише: Слободан Антонић (Нова српска политичка мисао) 21.09.2008 (ЧИШЋЕЊЕ УНИВЕРЗИТЕТА)

***

ПРИКАЗ КЊИГЕ ХЕЛСИНШКОГ ОДБОРА ЗА ЉУДСКА ПРАВА, САМОИЗОЛАЦИЈА: РЕАЛНОСТ ИЛИ ЦИЉ, БЕОГРАД, 2008.

Књига „Самоизолација: реалност или циљ“ (Београд, 2008) представља годишњи извештај Хелсиншког одбора за људска права, на 526 страна, о стању људских права у Србији 2007. године. У извештају се, одмах на почетку, каже да је „српски национализам девастирао друштвено ткиво нације и готово уништио потенцијал земље за демократску транзицију“ (стр. 9). Интегрисање Србије у ЕУ и НАТО доведено је у питање. Срби се, и после „Бљеска“, „Олује“, „Милосрдног анђела“, независности Црне Горе и Косова, још увек „не предају“, пише између осталог, у „Новој српској политичкој мисли“, чије делове објављујемо.

У књизи се (стр. 78-81) са носталгијом подсећа на чистку Правног факултета од „српских националиста“ након 1972. године. Тада је, да подсетимо, у затвор отеран др Михаило Ђурић, а из наставе су удаљени др Коста Чавошки, др Андрија Гамс, др Стеван Врачар, др Војислав Коштуница, др Александар Стојановић, др Стеван Ђорђевић и др Данило Баста.

Као прво име „здравих снага“ са Правног факултета, које су се те 1972. обрачунале са српским национализмом, наводи се др Војин Димитријевић (81). Нажалост, мисле аутори овог извештаја, та чистка није била довољно радикална, јер се „српски национализам“ обновио у још већем степену. Иако ова нова група „српских националиста“ обухвата готово половину наставника на факултету, од којих су неки чак у личном или стручном сукобу, за ауторе овог извештаја „нема дилеме да су чланови групе идеолошки истомишљеници“ (87). Зато ваљда, без обзира на све нијансе, чланове групе треба третирати једнако и изложити их једнаком поступку „лустрације“.

ЗА СВЕ КРИВИ СРПСКУ ЕЛИТУ

За све је крива, наравно, српска интелектуална елита. Она шири пожар српског национализма на околне мирне, демократске, „еуропске“ и мултикултурне земље, које предводе њихове напредне, „еуропске“, демократске и мултикултурне елите.

СОЊИН СПИСАК ПРОБЛЕМАТИЧНИХ

Списак „проблематичних“ професора, направљен у овом извештају, предводе предавачи са Правног факултета. Тај факултет је, према Хелсиншком одбору, „најзначајније академско упориште српског националистичког пројекта“ (66). Српски националисти и чланови „антихашког лобија“ поименице су: др Љубиша Лазаревић, др Драгутин Шошкић, др Миодраг Орлић, др Будимир Кошутић, др Слободан Марковић, др Слободан Панов, Балша Кашћелан, др Ратко Марковић, др Мирјана Стефановски, др Загорка Јекић, др Ђорђе Лазин, др Бранко Ракић, др Стеван Ђорђевић, др Југослав Станковић, др Саша Бован, др Милена Полојац, др Мирослав Милошевић, мр Горан Илић, др Жика Бујуклић, Дејан Ђурђевић, Бојан Милисављевић, др Владимир Стојиљковић, др Оливер Антић, др Обрад Станојевић, др Гордана Павићевић-Вукашиновић, др Златија Ђукић-Вељовић, Владан Петров, Александар Гајић, др Вера Чучковић, мр Миодраг Јовановић, др Оливера Вучић, др Мирко Васиљевић, др Боривоје Шундерић, др Ранко Кеча, др Влајко Брајић, мр Марко Ђурђевић, др Ђорђе Игњатовић, мр Зоран Мирковић, др Владан Јончић, др Небојша Јовановић, др Милан Шкулић, мр Наташа Делић, Ненад Тешић, др Владимир Милић, др Александар Јакшић, др Миодраг Симић, др Зоран Станојевић и др Коста Чавошки (неки са овог списка су већ одавно мртви, или у пензији, али свеједно, очигледно да због нечега и даље сметају).

Са Филозофског факултета на списку неподобних професора нашли су се др Слободан Антонић и мр Ђорђе Вукадиновић, са Факултета политичких наука др Мирјана Васовић, др Слободан Самарџић, и др Радмила Накарада, а са Института за европске студије др Миша Ђурковић.

На списку су и пензионисани професори, који су још увек активни у јавности, као што су др Светозар Стојановић, др Владета Јеротић, др Василије Крестић.

У попису националистичких интелектуалаца стоје и имена књижевника као што су Момо Капор, Добрица Ћосић, Брана Црнчевић, Рајко Петров Ного, Слободан Ракитић, затим сликари Милош Шобајић и Љуба Поповић, па режисер Емил Кустурица, спортиста Душан Савић, као и новинари Слободан Рељић (НИН), Зоран Ћирјаковић (НИН), Богдан Тирнанић (НИН), Љиљана Смајловић (Политика) Светлана Васовић-Мекина (Политика) итд.

НЕОБИЧНИ ЈЕЗИК

Иначе, ово захтевано обезглављење српске националне елите написано је веома необичним језиком. Ту налазимо речи као што су „југославенски“ (10), „Еуропа“ (11), „промицање“ (у смислу пропагирања; 18), „разина“ (79) „убоиство“ (баш тако написано, чистим „корјенским“ правописом; 100), итд. Занимљиво је, такође, да извештај садржи и прави панегирик Хрватској и њеној политици. Тако се каже да „у односима на релацији Београд-Загреб хрватска страна показује већу толеранцију и стрпљење“ (479). То је зато што, док у Србији нема чак ни основних претпоставки за „демократску транзицију“ (17), Хрватска је већ ушла у ред „консолидованих европских демократија“ (480). „Европско опредељење Хрватске (за разлику од Србије, где су сваки нови избори и даље пресудни за евентуални европски пут земље), више не доводи у питање избор било СДП или ХЏ као водеће странке у влади“ (482).

Хелсиншки одбор за људска права у Србији
ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ: Србија 2007

Коментари (9)

 1. Mira каже:

  Ubij se jadna jadnice . Najbolje bi bilo da sutra ne docekas.

 2. Тања каже:

  Последњи трзаји наказе пред смрт! Данaс сам слушала дебату о томе колико је лево оријентисаних и националистичких партија у Европи тренутно…буквално цветају и добијају све више на важности! Поздрав накази од ултра екстра српкиње.

 3. dule каже:

  Blago nama,
  Ova cistokrvna Srpkinja ocistice Srbiju,

 4. F.M. каже:

  Ima još proteranih univerzitetskih profesora od imena, sa frapantnim izgovorima. Neki su iz izmontiranih procesa na sudu. Blago nama sa ovom i ljudskim pravima.

 5. bdorotej каже:

  Ово смрдљиво,усташко говно видех пре неки дан испред бивше зграде скупштине како необавезно чаврља са неком женом.Хтедох да пљунем говно(јер нисам васпитан да бијем жене-ако се то за њу то може рећи-пре да је нека наказа,сотона…),кад видех више прилика који се мало даље од ње као баве необавезним стварима-тј.чувају олоша.Које смо ми будале-плаћамо да се говно чува-е зато и пролазимо како пролазимо.У овој земљи само олоши имају прођу,а часни,поштени као да су губави.

 6. mila каже:

  U kojoj je ona od ovih 57 profesija ili za nju 58,

 7. Marko каже:

  Sta ona moze drugo da radi osim da mrzi Srbe kada je finansira Vatikan,Hrvatska,Soroš fondacija I ostali belosvetski šljam.

 8. Zoran каже:

  На сајту “Петиција24” се потписује петиција да јој се одузме српско држављанство. Има само око 2700 потписа, претпостављам због необавештености народа.
  Ако је чувају “наши” полицајци, треба се борити да јој се обезбеђење укине, а ако је чувају странци треба приступити радикалније, у маси. Ко је примети да одмах алармира остале и да је на културњака испљујемо.

 9. jelena каже:

  Sotoni treba zabraniti da predje granicu Srbije.Nadam se da ce konacno,nakon godina pljuvanja po srpskom narodu cenzurisana biti ona i njene demonske izjave.Sotona ne zasluzuje da zivi,vec treba docekati sudbinu srpskog naroda u hrvatskoj koji je na najsuroviji nacin stradao od ruku ustasa!

Напиши коментар