Србија

Смирите Север, или ништа од Европе!

У Бриселу је јуче одржан нови сусрет премијера Србије Ивице Дачића и злочинца Хашима Тачија, уз посредништво шефице дипломатије ЕУ Кетрин Ештон у атмосфери напетости после недељних локалних избора.

Како сазнајемо, уколико до 1. децембра, када се одржава други круг локалних избора на Косову, Београд не успостави контролу над противницима Бриселског споразума на северу покрајине, највероватније ће доћи до одлагања преговора о пријему Србије у Европску унију.

Отварање ових преговора, предвиђено најкасније за крај јануара, могло би да се одложи на захтев Немачке пре свега – сазнајемо из врло добро обавештеног немачког извора блиског странци десног центра Ангеле Меркел.

– После насиља виђеног у недељу Берлин је реаговао врло суздржано јер сматра да још ништа није дефинитивно изгубљено. Ако се међутим слично догоди и 1. децембра поставља се питање да ли ће Немачка и даље заговарати отварање преговора са Србијом – рекао је наш саговорник.

Дорис Пак, немачка посланица у Европском парламенту која је прошле недеље боравила на Косову, потврдила је ову оцену. Пакова је рекла да је непосредно могла да се увери да су многи Срби желели да гласају, а да су их пре свега на Северу у томе онемогућавали људи „који нису националисти каквима се представљају већ обични криминалци који бране свој бизнис“.

– Нема ту говора о национализму. Реч је о пословним интересима групе људи и поставља се питање ко им је шеф. Београд мора да нађе начина да их убеди да одустану. Проблем је у томе што их је Београд у претходном периоду исувише дуго подржавао – рекла је Дорис Пак.

На питање да ли све што се догађало на локалним изборима може да доведе у питање почетак преговора о пријему крајем јануара Пакова је рекла да је „о томе сада рано говорити“ као и да се чека исход другог круга избора.

Страх од државе у држави

Иако Европска унија као први циљ у наредном периоду има формирање „савеза српских општина“ на Косову како би „нормализовала“ односе између Београда и Приштине, неке западне дипломате на Косову, како сазнајемо, страхују да не дође до формирања “државе у држави”. Тај страх дели и део власти у Приштини јер би у случају ванредних парламентарних избора на Косову могло да се деси да српске политичке странке постану одлучујући фактор у формирању страначких коалиција и односа снага у парламенту.

Коментари (2)

  1. Aleksandar каже:

    Sve ovo je vas probelme,a ne probelem Srbije.Jer ste dosta zakuvali tokom dvadeset godina.Pa veliki izvolite dalje resite.A da postoji postoji.Pogotvo dva sistema koje KIM.Mislim na albance.Pa nemogu d arese ni jedna i u kompravcu uopste idu.A dacemo sejkovati ocemo i te kako odlicno i mnogo bolje nego sto ste se svi nadali.

  2. miki каже:

    kad sve prodaju sto je srpsko onda ce u evropu hhhhhhhhhhsvi koji se izaberu u srbiji svi su isti nerazumem da nema srba u beogradu

Напиши коментар