Србија

СКАНДАЛОЗНО: Такозвана Скупштина Косова забрањује црквена звона

Такозвана Скупштина Косова је у четвртак усвојила Нацрт закона о заштити од буке у коме се црквена звона наводе као извори буке у животној средини. Осим црквених звона, као извор буке се наводи и езан (позив на молитву са џамија).

Против овог закона је била посланичка група „6+“ која окупља бошњачке партије на Космету, као и посланици Срби. Посланик Демократске странке Бошњака Расим Демири је током расправе рекао да овај закон угрожава право на изражавање верске слободе.
– Израда нацрта закона о заштити од буке је потребна зато што постојећи закон није у складу са Европским Парламентом. Са израдом новог закона о заштити од буке боље ће се спроводити овај закон, зато што се врши подела одговорности на више институција. Посланици парламентарне групе 6+ размотрлили су овај Нацрт закона и мишљења смо да постоје озбиљне примедбе са којим се угрожава право на изражавање верске слободе – рекао је Демири.

Цитирајући члан 4.2 закона о заштити од буке где се поред других извора буке спомиње и „електро акустична опрема верских објеката“, посланик Расим Демири је рекао да посланичка група 6+ неће подржати овај закон, јер забраном учења езана овај закон угрожава параво на верску слободу. Он је предложио да се овај нацрт закона врати на поновно разматрање такозваној Влади Републике Косова, тако да се члан 4.2 преформулише и избрише ставка о верским објектима.

За овај закон је гласало 38 посланика док је против било 30. Против су били и неки посланици шиптарске националности који су исламске вероисповести. Против су гласали српски посланици Јелена Бонтић, Јасмина Живковић, Бисерка Костић, Петар Милетић и Саша Милосављевић

Коментари (3)

  1. srbija каже:

    Što su li oni pa i dolazili u pravoslavnu SRBIJU? Došli su samo da bi zagorčali zivot Srbima i da bi rascepali SRBIJU. Mozemo mi bez svih njih, i slobodno neka se vrate u svoje jadne muslimanske zemlje pa tamo neka donose takve zakone. Dobija se dupla korist oni prave kakve hoce zakone, a nama Srbima se odmore i usi i oci od njih.

  2. bdorotej каже:

    Коме смета нека запуши уши или напусти нашу отаџбину.

  3. Natali каже:

    То исто ЕУ тражиће широм Србије, чија црквена звона ће моћи да се користе само у вези заласка и рађања сунца и верских аката или црквених служби. Међутим, и даље могу бити употребљена у случају мобилизације за рат, или ако постоји опасност од радиоактивних падавина. Употреба црквених звона у ЕУ је регулисана законом, али многи прате локалне традиције, у изузетним случајевима одричу се закона. Шиптари се ништа не питају!!!

Напиши коментар