Регион

СКАНДАЛ: Хрватска шпијунирала хашке сведоке!

У документу се тражи да агенти дођу до података, како би могли довести у питање кредибилитет наведених сведока пред Трибуналом, па се тражи прикупљање података о девијацијама, психосоцијалним променама и здравственим проблемима сведока

Документ којим се потврђује да је хрватска држава била укључена у шпијунажу и дискредитацију сведока који су се појављивали на суђењу хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу испливала је у јавност.

Наиме ради се о документу хрватске Противобавештајне агенције (ПОА), који се састоји од девет страна са ознаком „државна тајна“, који говори како су некадашњи шеф ПОА Томислав Карамарко (сада председник ХДЗ Хрватске), Јосип Буљевић (сада хрватски конзул у Лос Анђелесу) и Јошко Баџим (контролор тајних служби у „Уреду већа за националну безбедност“) опструисали рад Хашког трибунала шпијунирајући сведоке, истражиоце, невладине активисте, дипломате и дискредитовали их, као не би могли сведочити против хрватских генерала.

У документу се сам Карамрко лично не спомиње, али је он био командант читаве операције, док је Буљевић због успешне активности био награђен конзулским местом у Лос Анђелесу.

Циљ опструкције био је да генерал Маркач не жели сведочити у неким процесима у Хрватској, док у Хагу не истекне рок за жалбу.

Без обзира на обавештајна нагађања, овај документ показује да су у одбрану високих хрватских официра биле укључене све државне структуре.

У наредби за шпијунажу Класа: P0200-SS0001, Ур.број: 539-20-01220-06/64972, датум: 29.6.2006., који је достављен начелницима свих центара у Хрватској тражи се достављање идентификацијских података за први део сведока Тужилаштва Хашког трибунала, који су требали сведочити са суђењу хрватским генералима Готовини, Маркачу и Чермаку.

Ради се о списку од 113 имена који почињу од Андић Јове до Матић Божидара, уз националност, датум и место рођења, занимање садашње и прејашње, те садашњу адресу и евентуално још неку напомену која је позната обавештајној служби.

У документу се тражи да агенти дођу до података, како би могли довести у питање кредибилитет наведених сведока пред Трибуналом, па се тражи да се прикупе информације и подаци о евентуалном противуставној и противзаконитој делатности истих, као и на прикупљање разних психосоцијалних и здравствених обележја и девијација које могу утицати на веродостојност сведока.

У документу се тражи да овакве прикупљене информације достављају сукцесивно као би биле што лакше обрађене, а због квалитетније припреме одбране да се достављају што раније.

Напиши коментар