Република Српска

Сјећање на Србе убијене у Сијековцу

Његово преосвештенство епископ зворничко–тузлански Хризостом служио је парастос у цркви Свете великомученице Марине у Сијековцу, код Брода, поводом 24 године од страдања српског цивилног становништва из овог мјеста 1992. године.

074167
Литургија поводом 24 године од страдања Срба у Сијековцу

Епископ Хризостом је поручио да ниједан пострадали невини човјек није изгубљен и да у руци Господњој чека васкрсење, док Божији суд чека оне који су овај злочин починили.

“Увијек ћемо их се сјећати, а у сваком убијеном Србину из Сијековца убијен је српски народ, јер је то било планирано свима нама који смо се нашли на овим просторима послије цијепања Југославије”, рекао је владика.

Према његовим ријечима, Сијековац је пробудио свијест српског народа да на вријеме схвати опасност која се крила иза оног што се дешавало раније у Словенији и Хрватској.

“Сви смо 1992. године били са вама у Сијековцу, јер је вијест о масакру над невиним људима потресла сваког Србина, али сигурно и сваког честитог човјека који није могао да повјерује да се то десило. Сијековац је био опомена свим Србима шта им се спрема у цијепању бивше Југославије, а био је планиран исти сценарио као и 1941. године”, рекао је епископ Хризостом.

Он је додао да још нико није процесуирао оне који су на овом мјесту убијали невине, а да се процесуирају они који никада не би ни помислили да некога убију, а камоли да су неког убили и осуђују на вишедеценијске казне затвора.

“Свједоци смо да су и ових дана сценаристи разбијања Југославије поново режисери нових ситуација, како на Балкану, тако и у БиХ, али и ван граница у судовима у Хагу и на другим мјестима гдје се правда поново убија, а злочин никада не кажњава”, рекао је владика Хризостом.

Након парастоса вијенце на Спомен-обиљежје положили су родбина убијених Сијековчана, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Велимир Сакан, делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко–инвалидске заштите Миленко Свановић у име Владе Републике Српске, министар безбједности БиХ Драган Мектић у име Савјета министара БиХ, делегација општине Брод и Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ.

Вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске /БОРС/Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организације и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша Републике Српске, Савеза удружења цивилних жртава рата, Удружења ветерана Републике Српске и руски представник Рафинерије нафте у Броду.

Након парастоса и полагања вијенаца делегације су обишле мјештанку Сијековца Миљу Зечевић, којој су на данашњи дан 1992. године убијена три сина и супруг.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине у неколико наврата 1992. године у селу Сијековац, општина Брод, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 лица, углавном жене, дјеца и старци, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/. Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Марине.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своја огњишта.

Доказни материјал о овим злочинима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, док је Хашки трибунал овај предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ.

 

РТРС

Напиши коментар