Регион

Шиптарски терориста постављен на чело макединске војске!

Талат Џафери, нови министар одбране Македоније, у бившој паравојној шиптарској Ослободилачкој народној армији (ОНА) био познат као „командант Форина“

ОВК на челу Армије Македоније, наводи Демократска унија за интеграцију након ступање свог функционера Талата Џаферија на дужност министра одбране Македоније.

Коментар је објављен на фејсбук страници партије ДУИ, која окупља Шиптаре у Македонији, након што је Џафери синоћ преузео дужност министра одбране од Фатмира Бесимија.

У коментару се честита што је на чело Армије Републике Македоније дошао, како се наводи, „командант 116. Бригаде“ Џафери, за кога македонски „Дневник“ наводи да је у бившој паравојној шиптарској Ослободилачкој народној армији (ОНА) био познат као „командант Форина“.

„Допринећу да Армија Републике Македоније на сваки начин одражава реалност наше државе, да буде симбол међуетничког суживота, толеранције и различитости, као и помирења међу етничким групама“, изјавио је нови министар одбране Џафери, који иначе има војно образовање.

Његов претходник Бесими изјавио је приликом примопредаје дужности да нова организација Армије пружа могућност за већу заступљеност етничких заједница.

„АРМ у ових десет година, на основу Устава и закона донетих на принципима Охридског договора, успела је да побољша правичну заступљеност невећинских заједница у Македонији са пет одсто на 27 одсто. Убудуће тај проценат треба да достигне однос који је исказан у попису“, рекао је дојучерашњи министар одбране.

Бесими је у досадашњем, једноипогодишњем мандату, изазвао реакције у јавности када је положио венац на један споменик погинулим припадницима паравојне ОНА и када је објавио Белу књигу одбране на македонском, енглеском и шиптарском језику.

Реакције су изазвали и његови говори на шиптарском језику пред припадницима војске. Бесимијева странка ДУИ правдала је његов потез тиме да је шиптарски други службени језик у Македонији, али експерти су то негирали, наводећи да је по Уставу и закону службени језик у македонкој армији – македонски.

Напиши коментар