Србија

Шиптари најавили да ће срушити цркву Христа Спаса

Шиптари поново прете да ће срушити недовршени објекат цркве Христа Спаса, која се налази у близини Универзитета, уколико до 5. фебруара не буде поднет захтев за регистрацију тог верског објекта.

siptari

Шефица кабинета градоначелника Приштине Фиторе Пацоли је изјавила за генцију „Косовапреш“ да ће после тог рока видети шта ће са тим објектом бити.

„И тај објекат као и сви остали биће третирани на исти нацин, на основу закона за легализацију. То значи до 5 фебруара овај објекат треба да се пријави за регистрацију у Дирекцији за урбанизам, после тога ће бити треитран као и сви други када је реч о легализацији“, рекла је Пацоли.

То, како је прецизирала, значи да се подразумева да ће, ако не буде захтева за регистрацију, објекат ући у списак за рушење у складу са Законом о легализацији.

Приштински Блиц пише да ће СПЦ уз захтев за легализацију морати да приложи и сагласност приштинског Универзитета који је септембра 2012. поднео тужбу због тога што је, како сматра, црква изграђена у простору који припада тој високошколској установи.
Универзитет, како се наводи, цени да је црква наводно узурпирала чак 4,27 хектара земљишта које припада тој установи.
Иначе, градња цркве је поцела 1999, а прекинута је 1999. године.

Епархија рашко призренска, међутим, негира тврдње да је црква саграђана нелегално, те да поседују комплетну документацију издату од надлежних институција у време када је тај објекат почео да се гради.

Из Епархије је, наиме, априла прошле године саопштено да је ту реч о покушају етничке и верске дискриминације.

Тада је наведено и да је СПЦ из врха шиптарске окупаторске власти обавештена да они подржавају завршетак градње тог црквеног објекта о чему су, како је наведено, обавештени и међународни представници на КиМ.

Иначе, за време мартовског погрома 2004. спаљено и уништено 35 православних храмова, од тога шест у првој категорији, што значи црквених грађевина из XIV, XV и XVI века, као и да је до 2004. на КиМ уништено 38 споменика и објеката културе, а било је и тенденција да се од незавршеног Храма Христа Спаса у Приштини направи „Меморијални музеј косовских Албанаца“.

Поменути храм у Приштини је после НАТО-а агресије 1999. године више пута био мета шиптарских напада и скрнављења.

Коментари (3)

  1. 124C41 каже:

    Имам пријатеља из села близу Грачанице, који ми је јавио да аутобуси у Приштини који примају 40 путника да су примали по 70 путника,да су ту били жене,деца,старци и млади људи, да су их одвозили прво до Ниша,а да су ти аутобуси наставили да иду ка Суботици и Новом Саду,нико конкретно не зна шта се дешава и због чега албанци беже са КиМ-а, исто ми је речено да протести у Приштини трају увелико али да ниједан медији неће то да преноси, али Срби из Грачанице су сазнали да албанци прете да ће доћи у Грачаницу и прво што ће да ураде је да спале болницу у Грачаницу а затим све остало као марта 2004 године. А путеви који воде из српских енклава кроз Приштину да би се дошло у већински српски део на КиМ-и, не иду аутобуси уопште. Изгледа да се спрема нешто велико, недавно су Американци дали зелено светло за формирање такозване војске косова, Војислав Шешељ је пре неких недељу дана, можда и више за интервју РТВ Пулс из Чаглавице рекао да чим Американци почну да губе сукоб у Украјини, да ће покренути сукоб на Косову и Метохији. Ако су све информације тачне, онда морамо да се спремимо за најгоре. Надам се да МУП и ВС неће да нас оставе на цедилу, уколико се задесе поновни напади као из 2004 или сукоби као у Украјини сада.

  2. sone каже:

    Onaj sto je kidao krst na manastiru,posle je trazio oprostaj od nasega patrijarha.Zasto,pa zato sto mu se cela porodica pocela razboljevati i naglo umirati,istina nije sala.Sta ti je snaga misli,kad masa ljudi u tom trenutku gleda skoncentrisano nekoga lika na manstiru kako rusi krst,i mrziga svom snagom,pa nije ni cudo sto ga je stiglo.

Напиши коментар