Србија

Шиптари бришу српска села са Космета!

Према аутору нове етничке карте трнутно окупираног Косова, између Приштине и Митровице нема српског становништва иако ту живи 7.000 Срба?!

Косовски медији објавили су на шиптарском језику нову етничку карту Косова, тврдећи да је исцртана на основу резултата пописа становништва из 2011. године.

Према аутору нове етничке карте Косова, између Приштине и Митровице нема српског становништва. Реалност је, међутим, да на том простору, у општинама Обилић и Вучитрн, тренутно живи око 7.000 Срба. Да карта не представља реалност кажу и у косовској агенцији за статистику.

Наиме, на тој карти изостављено је више села са већинским српским становништвом. У Агенцији за статистику Косова негирају да је карта исцртана према њиховим подацима, а Срби упозоравају да је реч о покушају њиховог брисања са окупираног Косова.

Случајно или не, према аутору нове етничке карте Косова, између Приштине и Митровице нема српског становништва. Реалност је, међутим, да на том простору, у општинама Обилић и Вучитрн, тренутно живи око седам хиљада Срба.

„На територији тог подручја је једно међу највећим селима – Прилужје, затим Племетина, Бабин Мост, Гојбуља, Бањска, Граце, Црквена Водица и Јанина вода“, каже председник општине Вучитрн из система Владе Србије Зоран Ракић.

Нову етничку карту окупираног Косова објавили су приштински медији. Љуан Зећири, аутор етничке карте се позива на податке из Статистичког завода Косова. Шеф Одсека картографије Агенције за статистику Косова Рахман Тара каже да карта не представља ту агенцију и додаје да подаци који су ту објављени не представљају реалност, јер Срба има у Обилићу и на три-четири насељена места у Вучитрну.

Агенција статистике Косова средином априла објавиће податке пописа по етничкој структури. Пописивача је, како тврде, било у свим срединама, али да су Срби у већини бојкотовали попис. У Агенцији имају податак да су у Бабином Мосту регистрована само четири житеља.

„У Бабином мосту није било пописивача шиптарских институција, а има 800 становника у 170 домаћинстава. Сви живе ту, школа има 98 ђака и редовно се одвија настава“, каже Горан Данчетовић из Бабиног Моста.

У косовском округу, где је највећа концентрација Срба јужно од Ибра сматрају да се намерно манипулише бројем Срба на тренутно окупираном Косову.

Начелник Косовског округа Владета Костић каже да је то још један од разлога зашто Србија мора да има извршна овлашћења и у овој области, што се тиче просторног планирања.

Мислим да је ово управо подметање да се број некако умањи и да се пред међународним фактором покаже како нас на Косову и Метохији има мање него што нас заиста има“, рекао је Костић.

Срба на подручју између Приштине и Митровице нема у броју у ком их је било пре рата. Остало их је међутим довољно да нико не може да тврди да их уопште нема. На овом потезу је тренутно 12 села у којима су Срби остали да живе.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    “Метохија” је избрисана реч и код Срба! ?Може комуњарско-бирократско “Космет” да се каже али зашто и то??? Зар смо лењи и за правилан изговор? Еј бре, треба ту територију и ослобађати, а ни пуно име нисмо у стању да изговоримо…

Напиши коментар