Србија

Руски и српски деминери уклањају мине које су НАТО злочинци бацили на Србију 1999.

На подручју Ниша остало још 300.000 квадратних метара за деминирање

DEMINERI

Пише: Ратко Паић

У оквиру обимног посла чишћења заосталих мина које је НАТО пакт разбацао по целој земљи током агресије, руски деминери су најавили да у Србију шаљу појачање у смислу ангажовања додатних стручњака за тај осетљиви посао, а како је још раније речено у Москви приликом разговора са српским амбасадором Славенком Терзићем, у сваком тренутку су спремни да полете за Србију и руски авиони да пруже подршку било каквој будућој акцији руско-српског хуманитарног центра, злу не требало.

Појачана активност руских деминера се огледа у томе што су упоредо са радовима у Параћину, започели посао и на уклањању неексплодираних бомби које већ петнаест година вребају грађане у строгом центру Ниша. Наиме, Руси су на тој локацији заједно са својим српским колегама, кренули у потрагу за натовским пројектилима, расутим на простору од скоро 1000 квадратних метара, због чега је Нишлијама из разлога њихове личне безбедности, већ неколико дана ограничено кретање у центру града.

Да и даље постоји оправдани страх за животе грађана, потврдио је предводник руско-српског одреда деминера, који је објаснио да су на том месту бачене америчке касетне бомбе под називом „блу 97“, који иначе више подсећа на назив неке невине компјутерске игрице, него на ђавољу ствар од које је само у једном нападу 7. маја 1999. године погинуло 15 нишких цивила, а више од 20 их је било рањено.

Подсетимо, ради се о томе да је још у недавној прошлости, пре мало више од десетак година, авијација Северноатлантске алијансе у жестоком разарању Србије, само на Ниш испалила 71 ракету Томахавк, 8 графитних бомби, 36 контејнера у којима је било чак 4.000 забрањених касетних бомби, као и скоро 200 обичних авионских бомби, а да би успешно испоручили тако вредну „донацију“, највећи град у јужној Србији су уништавали 40 пута, и то претежно у ноћним часовима.

Управо због тако великог броја експлозивних средстава, од којих многа још увек мирују и чекају свој тренутак да се активирају, било је неопходно да деминерима стигне појачање у људству из Русије да би изашли на крај са том опасношћу, а по казивању заменика руског министра за ванредне ситуације Владимира Степанова, Руси су само током ове године уклонили преко 200 бомби у Србији, што сада већ представља њихов традиционални посао, с обзиром да сваке године обављају тај деликатни задатак.

Међутим, ни то ни изблиза није све. Како кажу експерти за ту област, као на пример Бранислав Јовановић, директор Центра за разминирање, само на подручју Ниша и његове околине је остало још 300.000 квадратних метара које тек треба очистити, што значи да ће све бројнији руско-српски деминери још доста година имати пуне руке посла да би стрпљиво уклонили све оно што је западна војна алијанса за само 78 дана разбацала по читавој Србији.

И напослетку, када су недавно званични представници Европске уније са црвеним фломастером подвукли еколошко стање у Србији као најгоре од свих области, можда је било сврсисходно да им се напомене да макар мали део одговорности за то лежи и на њима самима, ако се узму у обзир тоне разних бомби које је већина њених земаља-чланица испоручила Србији током агресије. Додуше, тада се тај поклон није називао бесплатним донацијама, а такође, није га било могуће ни љубазно одбити.

Извор: Глас Русије

Напиши коментар