Војни полигон

Руски авиони „ослепели“ радаре на америчком разарачу као и пре две године у Црном мору

Поједини војни извори и интернет портали тврде да су руски бомбардери недавно у Балтику поново „ослепели“ радаре на америчком носачу, као што је то учињено пре две године у Црном мору.

Nosac-aviona-americki

Интернетом круже информације да су Руси поново употребили свој напредни систем за електронско ометање, када су 11. и 12. априла ловци „Су–24“ и хеликоптер „Ка –27“ прелетали, у више наврата, амерички ратни разарач „Доналд Кук“.

Тачно две године раније, 12. априла, исти случај са истим учесницима догодио се у Црном мору.

Тада је руски ловац бомбардер, како се наводи, парализовао електронски борбени систем „Иџис“ америчког разарача и онеспособио га за деловање.

Заштитни радар на броду радио је нормално и дао је упозорење да се приближава руски авион. Одједном, сви екрани престали су да раде.

Заштитни радар није био у функцији и „Доналд Кук“ се претворио у немоћну мету.

„СУ-24“ затим је извео 12 симулираних пројектилских напада на брод, прелетевши изнад палубе. Сви покушаји да се оспособи радар били су безуспешни.

Након што се лажни напад завршио, руски авион је одлетео, а брод је отишао у луку у Румунији.

„Иџис“, радарски систем који поседује Морнарица САД, сматра се једним од најсофистициранијих радара на свету.

Ни тада ни сада нема службене потврде са америчке или руске стране о овим дешавањима, а главни медији нису се бавили овом темом.

Недавно, два дана након што је је пар „Су–24“ ниско пролетео изнад америчког брода, руски ловац „Су–27“, такође над Балтичким морем, пресрео је амерички „Боинг РС – 135“ (авион за обавјештајне мисије) и скренуо га са путање.

Американци су врло љутито реаговали, називајући надлетање брода и друге акције „симулацијама напада“.

 

Искра

Напиши коментар