Наоружање

Лабудови који изазивају хистерију у НАТО-у

Пише: Игор Лоцман

Ове године Ратно ваздухопловство Русије добиће више од 150 најновијих авиона и хеликоптера, као и нове комплете кабинске радарске опреме.

Sukhoi_T-50_Maksimov

Година 2015. биће иновативна за Оружане снаге Русије. Ради осигурања високог квалитета припреме Aрмије, Mинистарство одбране планира да искористи не само програме технолошке модернизације, већ и искуство које је добило потврду у времену.

Непревазиђени Миг

mig-31Ове године, између осталог, војска планира да модернизује возни парк ловаца-пресретача Миг-31, што ће омогућити ојачање групација ловаца даљег пресретања у свим правцима одакле је могућа појава ракета.

Одлика авиона Миг-31 јесте способност да пресреће и уништава ваздушне циљеве на врло малим, средњим и великим висинама, у простим и сложеним метеоролошким условима. Овај авион, без обзира на своју старост (разрађен је пре више од 30 година), још увек је непревазиђен по многим карактеристикама, сматра војни аналитичар пуковник Михаил Тимошенко.

– Миг-31 рођен је из чувеног Миг-25. То је авион који је требало да се супротстави америчком извиђачком авиону „црној птици“ брзине од 3 Маха. То је даљи пресретач, који треба да покрива руски Север. Основни квалитет Миг-31 није само брзина, већ и дигитална линија везе, која омогућава авионима да се повезују између себе у лету. Група авиона као јединствени ланац може да покрије дужину границе од 600 километара, а за њих такође постоји ракета различитог домета.

Основни задатак овакве врсте авијације Русије ће бити стратешко одвраћање. Под тим се подразумева извођење летова у удаљене географске рејоне у пуном пречнику дејства стратешких бомбардера Ту-160, између осталог са пуњењем горива у ваздуху. Летови ових „белих лабудова“ изазивају хистерију у земљама НАТО-а, а привлаче пажњу светских медија.

Друго рођење Ту-160

tu-160Ту-160 су најснажнији стратешки носачи ракета с краја 20. века, које је конструисао биро Тупољева. Сада они доживљавају праву ренесансу — дошло је време њихове модернизације. Поред побољшања летачких караткеристика, њих ће између осталог ојачати и крстарећим ракетама.

Поред тога, Ратно ваздухопловство ће до краја 2015. године уврстити у наоружање и ловце Су-35С, а сада се врши њихова пробна експлоатација.

Ловац је полифункционалан, у стању је да се бори против ваздушних циљева, између осталог да уништава циљеве на земљи и на води, подржава офанзиву копнених трупа. Су-35С има моторе са контролисаним вектором потиска, што му даје могућност да на небу изводи прави салто, говори директор Центра за стратешку конјуктуру Иван Коновалов.

Доказано је да ова летелица има врло мало конкурената у свету, те не чуди жеља других земља, између осталог Кине, да је купи. Су-35 може да развија суперсоничну брзину без форсажа, што га приближава петој генерацији. Овај авион ће заменити један од најмасовнијих, али већ прилично старих ловаца, Су-27.

Као појачање групе хеликоптера, руске трупе су већ добиле 120 нових борбених летелица — „алигаторе“, „ноћне ловце“ и „терминаторе“. Још 50 хеликоптера се вратило у трупе после капиталног ремонта и детаљне модернизације.

Ове године Ратно ваздухопловство Русије добиће више од 150 најновијих авиона и хеликоптера, као и нове комплете кабинске радарске опреме. Важно је да су војни обрасци конструисани од домаћих делова и да превазилазе стране аналоге. Борбена авијација ће бити покривена непробојним домаћим пољем, које је у стању да ослепи и загуши сигнале не само авиона, већ и сателита. Њихов главни задатак је да натера противничке ударне системе да „полуде“.

 

Спутник

Напиши коментар