Војни полигон

Како је руски борбени авион отерао амерички разарач код Крима

Авиони Су 24 руске црноморске флоте отерали су амерички разарач „Ју-Ес-Ес Рос“ који се кретао близу територијалних вода Русије око Крима

Suhoj_Su-24

Руски војни авион је узлетео у сусрет америчком ратном броду који је деловао „агресивно“ у Црном мору, известили су руски медији, али је Пентагон демантовао било какво неуобичајно понашање.

Руска агенција РИА Новости известила је у суботу, позивајући се на неименовани извор из руских снага безбедности на Криму, да се амерички разарач „Ју-Ес-Ес Рос“ кретао дуж границе руских територијалних вода, напредујући у њиховом смеру.

„Посада брода је деловала провокативно и агресивно, што је забринуло оператере станица за мониторинг и бродове Црноморске флоте“, рекао је неименовани извор за руску агенцију.

„Борбени авион ‘Су-24’ демонстрирао је америчкој посади спремност да брзо спречи повреду границе и одбрани интересе земље“, додао је исти извор.

Како су известили руски медији руски јуришници Су 24, потпуно наоружани, су већ били у позицији за напад ка да је амерички разарач скренуо са курса који је водио ка територијалним водама Руске федерације. 

Наиме, посада је „схватила“ да их осим авиона нишане и обалне ракетне батерије „Бастион“ и да ће уколико се приближе још 50 метара и пређу границу бити потопљени.

Сличан инцидент догодио се и прошле године када је разарач „Доналд Кук“, наоружан као и „Рос“ системом „Иџис“, ракетама –„томахавк“, те ПВО ракетама RIM-156 SM-2 и RUM-139 „VL-Asroc“ остао у тренутку без противавионске одбране услед деловања руског система „Хибини“.

Портпаролка Пентагона Илејн Лејнез изјавила је да се разарач „Ју-Ес-Ес Рос“ налазио „све време унутар међународних вода, изводећи рутинске операције“.

„Америчка морнарица делује рутински у Црном мору, у складу са међународним правом“, рекла је Лејнез и додала да је о присуству њиховог разарача у Црном мору јавност обавештена.

Руско министарство одбране није било одмах доступно за коментар, навео је Ројтерс.

Инцидент је најновији у низу сусрета руских и западних војски, док напетости настављају да расту због кризе у Украјини и присаједињења Крима Русији прошле године.

Почетком месеца, Британија и Шведска су саопштиле да су послале своје авионе како би пресрели руске бомбардере близу њихове територије.

САД су прошлог месеца најавиле да ће поднети жалбу Русији, пошто је руски борбени авион „Су-27“ пресрео амерички извиђачки авион „РЦ-135У“ на „небезбедан и непрофесионалан начин“ у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора.

https://youtu.be/ssIG5mX-1oY

Напиши коментар