Свет

Сателитски снимак — бомбардер Су-24 није био у турском ваздушном простору

Министарство одбране Руске Федерације објавило је дијаграм лета обореног руског авиона у Сирији, као и ракете испаљене из турског авиона Ф-16.

Su-24-obaranje

Ови подаци потврђују да бомбардер Су-24 није, како тврди турске страна, улетео у ваздушни простор Турске, већ је турски ловац Ф-16 прешао своју границу и летео изнад територије Сирије како би напао руски авион.

На снимку се види да је руски бомбардер (црвеном бојом је обележена путања лета Су-24) након полетања из базе направио маневар и летео на удаљености од једног километра од границе са Турском. Када се повукао даље од границе, турски Ф-16 (његов лет је обележен плавом бојом) сустигао га је у ваздушном простору Сирије и испалио ракете, после чега се окренуо и нестао у Турској.

Такође, Министарство одбране РФ је објавило видео-снимак летова у зони обарања Су-24. На њему је црвеном бојом означена путања лета руског бомбардера, а зеленом бојом — лет Ф-16.

Из Министарства одбране РФ је нешто раније најављено да ће све активности ваздухопловства у Сирији бити настављене према претходно утврђеним плановима, а да ће се јединицама у Сирији придружити и крстарица „Москва“, опремљена системом противваздушне одбране „тврђава“. Ова крстарица ће бити да подршка руским авионима у приобалном делу Латакије и биће спремна да уништи све циљеве који представљају потенцијалну опасност за руске авионе.

Из министарства је саопштено и да ће сви војни контакти са Турском бити прекинути.

https://youtu.be/dEiENukpz0E

Спутњик

Напиши коментар