Досије

Шта су Руси заиста употребили над посадом разарача „Доналд Кук“?

Немачко издање РИА Новости пише опширније о скорашњем „инциденту“ у Црном мору када је руски „Сухој“ чак 12 пута надлетео, или барем пролетео веома близу, америчког брода-разарача „Доналд Кук“. Епилог те приче било је масовно јављање посаде разарача психологу, али и напуштање службе.

SU-24

Како пишу Новости, руски бомбардер Су-24, који је опремљен најсавременијим системом за радио-електронско сузбијање је тактички примењен у Црном мору, и то против модерног система управљања „Иџис“ на разарачу „Доналд Кук“.

Истинитост ове верзије догађаја, о којој се интензивно расправља у руским масовним медијима, такође потврђује Павел Золотарев, заменик директора Института за САД и Канаду Руске академије наука:

– Дана 10. априла, разарач „Доналд Кук“, наоружан крстарећим ракетама „Томахавк“ упловио је у неутралне воде Црног мора. Циљ је био да се изврши насилна акција и демонстрација силе у контексту положаја Русије у односу на Украјину и Крим. Појава америчких ратних бродова у тим водама је у супротности са Конвенцијом о карактеру и времену боравка ратних бродова не-приобалних земаља у Црном мору.

Као одговор, Русија је послала ненаоружани авион Су-24 да кружи око америчког разарача. Овај авион је, међутим, како верују стручњаци, опремљен са најновијим руским радио-електронским борбеним комплексом. Према овој верзији, „Иџис“ је детектовао приступ машине из даљине, што је изазвало борбену узбуну. Све је ишло према плану, амерички радари су очитали руске авионе. Али изненада им нешто гаси све екране. „Иџис“ није радио, ракете нису могле да добију задату мету. Су-24 је летео изнад палубе разарача и имитирао ракетни напад на мету. Након тога, машина је окренута и поновљен је маневар, чак дванаест пута.

Судећи по свему, покушаји посаде да се врати „Иџис“ у стање функционисања нису успели, као ни да дају циљну расподелу средстава за противваздушну одбрану. Одговор Русије војном притиску од стране САД био је тихо поражавајући, каже Павел Золотарев.

– То је прилично оригинална демонстрација. Послат је бомбардер без наоружања, али са апаратом за радио-електронско сузбијање радио мерила непријатеља на броду. Тај разарач је опремљен најмодернијом ракетним системом за одбрану из ваздуха. Али има значајан недостатак у овом случају. То су опције за праћење. Такви системи су се показали добро када је у питању неколико бродова, ако некако могу да координирају своје акције. У овом случају, то је био само један разарач. И по свему судећи, алгоритам за функционисање мерења радио опреме на разарачу у систему „Иџис“ употребом руског система за радио-електронско сузбијање није радио. Дакле, то није била само нервозна реакција на надлетање, које је припадало уобичајеној пракси само током Хладног рата. Ту је одговор у модерном систему, бити изнад свих информација.

После овог догађаја брод „Доналд Кук“, како је пријављено иностраним средствима информисања, брзо је приспео у луку у Румунији. 27 чланова посаде је поднело оставку. Свих 27 људи написало да нису имали намеру да ставе свој живот на коцку. То је индиректно потврдила и изјава из Пентагона. Тврди се да је ова акција деморалисала посаду америчког брода.

Какав утицај, ако га има, ће изазвати инцидент у Црном мору, када су у питању САД? Прогноза Павела Золотарева је:

„Верујем да ће Американци некако променити мишљење о савршенству система „Ејџис“. То би био чисто војни аспект. У политичком смислу, било би тешко да не буде никаквих демонстрација, кораци следе са ове стране или друге. То је довољно. Међутим, ово је веома непријатан тренутак за Американце. Све у свему, одбрана ракетним системом који они развијају гута колосална средства. Најновија компонента, систем постављен на брод, „Ејџис“, је такође показао своје недостатке.

Систем са којим je руски Су-24 ставио амерички разарач „Доналд Кук“ у стање шока, носи ознаку „Кибини“. Ово је назив планинског масива на полуострву Кола иза Арктичког круга. У „Кибини“-ју је најновији комплекс за радио-електронско потискивање непријатеља. Са њим ће, сва је перспектива, сви руски авиони бити опремљени. Недавно, комплекс је испитан у ратној вежби на тест пољу у Буратији. Судећи по изгледима, тестови су били успешни, јер је сада одлучено да се тестира комплекс под веома реалним условима.

 

Извор: de.ria.ru

Коментари (2)

 1. 124C41 каже:

  “Strah od Albanaca: Ognjišta branimo oružjem!”
  “Meštani nekoliko kuršumlijskih planinskih sela uz samu administrativnu liniju sa Kosmetom nakon ukidanja baze Žandarmerije u selu Trpeze, najavili su organizovanje seoskih straži u strahu od mogućih upada Albanaca.”

  U pitanju su zaseoci Trpeze i Trn koji pripadaju mesnoj zajednici Dobri Do. Meštani Trpeze, Miloš Đorđević i Zagorka Mićunović, supruga Dušana Mićunovića koga su Albanci šumokradice pre šest godina ubili i ukrali mu svu stoku, u strahu su već napustili svoje kuće, a pitanje je koliko ćemo i mi ostali izdržati, jer su neki već najavili da će se iseliti – kaže uzbuđeno predsednik Mesne zajednice Dobri Do Radovan Jelić.

  Zbog uznemirenosti građana, meštane ovih sela posetili su predstavnici Žandarmerije, ali prema Jelićevim rečima, susret je prošao bez dogovora.

  – Da li zato što im je održavanje ove baze skupo ili zato što nemaju adekvatnih uslova za smeštaj, tek oni uveliko rasturaju bazu, a predstavnik Žandarmerije nam je rekao kako mora da razgovara sa svojim šefom. I meni i ostalim meštanima se čini da oni ne razmišljaju o povratku zbog čega smo svi u ogromnom strahu. Pa te noći kada su počeli da se sele, Šiptari s druge strane granice su slavili pucajući iz raznog oružja. Sad, kada se Žandarmerija povukla nemamo drugo rešenje nego da i mi uzmemo oružje, pa ko preživi. Ne shvatate kako je to kada padne mrak, a znate da vas od granice deli tek nekoliko stotina metara i da Šiptari idu u krađu naoružani do zuba – kaže Jelić i dodaje da je na ovom delu granice do sada zabeleženo nekoliko upada albanskih šumokradica i oružanih incidenata, a da će sada, posle odlaska Žandarmerije, čak oko 30 kilometara administrativne linije između Centralne Srbije i Kosova ostati neobezbeđeno.

  Predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, koji se ovih dana suočava sa katastrofalnim posledicama poplava, kaže da to baš i nije tako zato što je Žandarmerija i dalje prisutna na administrativnoj međi, ali da potpuno razume uznemirenost meštana ovih planinskih sela.

  – Administrativna granica je bezbedna, ali shvatam strah tih ljudi, jer im je baza Žandarmerije u selu ulivala dodatno samopouzdanje. Oni su tim ljudima obećali da će nastaviti da se brinu o njihovoj bezbednosti, kao i da će pojačati patrole, ali meštane to očigledno nije umirilo, pa su se obratili i meni. Već sam se pismeno obratio ministru i direktoru policije, kao i komandantu Žandarmerije – kaže Vidić.

  Odbornik u SO Kuršumlija Milivoje Tomović ističe da je baza Žandarmerije faktički štitila desetak kuršumlijskih sela i da su ljudi sada u opravdanom strahu.

  – U pitanju je kritično područje, jer šumokradice stalno upadaju na teritoriju opštine Kuršumlija i naoružani ilegalno seku šumu. Svi se odlično sećamo kako je prošao Dušan Mićunović – kaže Tomović.

  U Merdaru mirno
  Meštani sela Merdare koje se takođe nalazi uz samu administrativnu među sa Kosmetom kažu da se ne osećaju ugroženo, jer je baza Žandarmerije u samom selu, ali da im nije sve jedno kada čuju “glasine” da bi i odatle mogli da se povuku.
  – Poslednjih dve godine slušamo priče da će se Žandarmerija povući. Na sreću, za sada nemamo čega da se plašimo, jer ima ko da nas brani – kaže nekadašnji predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.”

  http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/398420/Strah-od-Albanaca-Ognjista-branimo-oruzjem

 2. Dusan каже:

  Amerikanci i zapad su obrali grozdje,jer ako hoce rat zbog neke Ukrajine od koje nemaju nista,ode sve u svetske razmere,a onda je kraj.

Напиши коментар