Свет

Руски одговор НАТО-у

Руска војска и морнарица у региону Црног мора распоређује додатне снаге и модерно наоружање као одговор на планове НАТО-а, пише руска штампа позивајући се на изворе у Министарству одбране.

Владимир Путин

Војска планира да тестира нове снаге, инфраструктуру и оружје ангажоване у регионима на граници са Црним морем, преноси „Нова газета“. Вежба ће укључивати заједничко коришћење различитих снага на Кавказу и на Црном мору, додају они.

Планови да појачају сигурност југозападне границе Русије повезан је са плановима НАТО-а за јачање војног присуства у региону Црног мора, као и са сталним напорима повећања борбене способности украјинске војске.

Главни портпарол Црноморске флоте капетан Вјачеслав Трукачев рекао је новинарима да је више од 15 нових руских борбених бродова током 2015. распоређено у Црном мору. Од тога, два носача ракета и две подморнице опремљене су најмодернијим крстарећим ракетама опсега до 3.000 км које су недавно показале своју ефикасност у нападима на положаје терориста у Сирији.

Прес-служба Јужне војне области Русије додаје да су јединице ангажоване на подручју северног Кавказа и Ростовске области опремљене борбеним авионима који могу да контролишу целу територију Црног мора. Поред тога, две бригаде располажу ракетама које имају домет од 500 км и могу да продру било који од постојећих система противракетне одбране.

У августу 2015, Украјина је била домаћин војне вежбе у Црном мору са НАТО снагама, укључујући 2.500 војника и око 150 војних возила, од ратних бродова и хеликоптера до оклопних возила. Тада је руско Министарство иностраних послова издало саопштење у којем критикује ратне игре и војно присуство САД на украјинској територији, као кршење Минског споразума — споразум и план за мирно решавања сукоба у Донбасу.

 

Спутњик

Напиши коментар