Војни полигон

Руске крстареће ракете „Калибар НК“ унеле панику међу америчке и НАТО генерале

Нуклеарна верзија може да уништава циљеве удаљене и 2.600 километара

Ruska-mornarica-01

  • Неки војни експерти, не само руски, 7. октобар 2015. већ су назвали „историјским даном”. Није ни чудо: „Калибар НК” је руско стратешко ненуклеарно оружје
  • Постоји и подморничка верзија исте ракете – „Калибар-ПЛ” – а носе је дизел-електричне подморнице типа 636.3 и вишенаменске атомске типа 885 „Јасен”
  • „Калибар НК” носе бродови свих руских ратних флота. Ово значи да Русија може из Каспијског мора гађати већи део Блиског Истока и Средње Азије – све до арапских држава Персијског залива и Пакистана
  • А кад за највише две године заплове „Иркутск” и „Адмирал Нахимов” – са овим ракетама – у њуховом домету ће бити, условно речено, цео свет

У штабовима свих важнијих западних армија, наравно – и у штабу НАТО, доживели су право шок. Схватили су да руски ракетни бродови из Каспијског мора нису само изракетирали позиције и инфраструктуру Исламске државе, већ и западне војне моћи у целини.

У западним штабовима се схватило да руске високопрецизне крстареће ракете „Калибар НК” – као што су летеле према Сирији – могу летети и према европским базама НАТО и армија појединих земаља, а и према америчким. Не само у Европи.

Тим ракетама наоружани су и руски бродови у Црном и Балтичком мору, а у домету појачаних верзија „Калибра НК” су сви највећи европски градови и све најважније базе. И америчке и натовске. Отуда паника.

И у Бриселу, и у Берлину, Варшави, Паризу, Риму и Лондону су схватили да неколико руских такозваних „малих ракетних бродова” могу држати у шаху огромне територије.

„Калибри” који су „раскупусали” војну инфраструктуту Исламске државе у Сирији и почели да мењају војни однос снага у свету – да би стигли до својих мета у Сирији – прелетели су преко територија Ирана и Ирака.

Неки војни експерти, не само руски, 7. октобар 2015. већ су назвали „историјским даном”. Није ни чудо: „Калибар НК” је руско стратешко ненуклеарно оружје. А кад за највише две године заплове „Иркутск” и „Адмирал Нахимов” – са овим ракетама – у њуховом домету ће бити, условно речено, цео свет,

„Предак” крстарећих ракета „Калибар НК” је ракетни систем „Гранат” који се сматра једним од најтајнијих руских војних програма.

Извозна верзија „Калибра НК”, који користи ракете 3М-14 има поморску и копнену варијанту. Домет поморске је до 350 километара,  копнене – око 1.500 км.

Ruska-mornarica-02

Сматра се да њихова нуклеарна верзија може да уништава циљеве на удаљености 2.600 километара.

Данас је прва ракета „Калибар –НК” према Сирији полетела са ракетног брода „Дагестан”. Са тог брода је 2012-те испаљена и прва пробна ракета тог типа.

Постоји и подморничка верзија исте ракете – „Калибар-ПЛ” – а носе је дизел-електричне подморнице типа 636.3 и вишенаменске атомске типа 885 „Јасен”.

„Калибар НК” носе бродови свих руских ратних флота. Ово значи да Русија може из Каспијског мора гађати већи део Блиског Истока и Средње Азије – све до арапских држава Персијског залива и Пакистана.

Војни експерт Михаил Ненашев наглашава да се лет „Калибра НК” – после лансирања – „стално коригује преко стабилног система везе” и да то том ракетном систему даје „стратешки значај”.        

Ненашев указује да „Калибар НК” поуздано пробија све постојеће системе ПВО  и противракетне заштите. Он је уверен да су управо те ракете уништиле ПВО системе Исламске државе јер је Москва желела да пре офанзиве сиријске армије, којој ће ватрену подршку обезбеђивати руска авијација, своје авионе учини недохватљивим за исламске терористе.

Ненашев истиче и да ракете „Калибар НК” имају знатно моћније експлозивно пуњење од ракета које носе и лансирају авиони.

„Тим ракетама данас је потпуно уништена инфраструктура коју је Исламска држава градила четири године за заштиту своје технике  и живе силе. У свему је био веома важан и фактор изненађења, а моћ ових ракета је Исламској држави нанела и психолошки удар”. 

Ненашев открива да се Москва о коришћењу „Калибра НК” претходно договорила са Ираном, Ираком и Сиријом.

Амбасадор Сирије у Русији – Ријад Хадад – данас је рекао да су руски удари, иако трају само осам дана, разорили 40 одсто војне инфраструктуре исламске државе.

 

Факти

Коментари (1)

  1. Dobrivoje-Valjevac каже:

    Eee, Natovci, da vidite kako Medved dere jarca!
    Tako ce i vas, kolko da znate!

Напиши коментар