Свет

Русија: САД да објаве како су мучилe људе

Русија је данас саопштила да је амерички извештај о тортури затвореника „шокантан“ и позвала Вашингтон да објави и преостале податке о кршењима људских права.

Како је пренео АФП, Русија је такође саопштила да САД нису оличење демократије и додала да је садржај извештаја објављеног у уторак шокантан.

„Објављени подаци су најновији доказ грубог и систематског кршења људских права које спроводе америчке власти“, рекао је изасланик за људска права руског Министарства спољних послова Константин Долгов, преноси АФП.

Он је додао да се такво стање ствари не слаже са тврдњама САД да су оне оличење демократије што је далеко од реалности.

Долгов је навео да је највећи део извештаја и даље остао поверљив и позвао међународне активисте за људска права да изврше притисак на САД да објаве све информације о кршењима права које је Вашингтон чинио у оквиру „рата против тероризма“, наводи АФП.

Централна обавештајна агенција (ЦИА) је користила сексуалне претње, симулирано дављење и друге контроверзне методе у испитивању осумњичених за тероризам, које су све биле неефикасне за добијање кључних информација, наводи се у извештају америчког Сената, који је објављен у уторак.

Поступање према затвореницима у тајним затворима ЦИА пре једне деценије било је горе него што је америчка администрација говорила Конгресу или јавности, наводи се у извештају обавештајног Комитета Сената о тортури.

Објављено је пет стотина страница докумената, који представљају закључке пуне истраге на 6.700 страница, која још носи ознаку тајности, навео је АП.

 

Танјуг

Напиши коментар