Свет

Руси траже оснивање трибунала за америчке злочине у Вијетнаму

Заменик председавајућег Комитета за међународна питања у Горњем дому руског парламента Андреј Климов рекао је да ће са члановима Парламетнарне скупштине ОЕБС-а разговарати о могућности успостављања међународног трибунала за америчке злочине почињене током рата у Вијетнаму.

vietnam

Он је најавио да ће ово питање изнети и на међупарламентарним седницама Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у септембру, где ће учествовати и Вијетнам.

– Планирам да разговарам о могућности стварања међународног трибунала са нашим колегама током седнице Парламентарне скупштине ОЕБС-а, која се у септембру одржава у Монголији – изјавио је Климов руској новинској агенцији РИА Новости.

Током рата у Вијетнаму, од 1964. до 1975. године, погинуло је три милиона Вијетнамаца и више од 58.000 Американаца, али и велики број људи у суседним државама, укључујући Камбоџу и Лаос.

Климов је нагласио да би Русија, према његовом мишљењу, могла да покрене питање формирања сличног суда.

– Упркос чињеници да су починиоци већ деценијама некажњени, па чак и заузимају вишерангиране позиције у САД, неопходно је да буду изведени пред лице правде – сматра Климов.

 

СРНА

Напиши коментар