Србија

Руси опремају Србе на северу Косова

Јуче је Београд посетио руски генерал Леонид Решетников, а наредног понедељка најављен је долазак председника руске Думе Сергеја Наришкина

lada-niva-ruska-donacija

Протеклог петка, 25. априла у вечерњим сатима на северу Косова извршен је напад на два возила Еулекс-а. Тај догађај десио се десетак дана пошто су српске општине на северу Косова прогласили Еулекс полицију непожељном на њиховој територији.

Унедељу 27. априла из Русије је на аеродром у Нишу стигла донација у виду 10 аутомобила Лада Нива намењених српским формацијама Цивилне заштите на северу Косова. Возила су допремњена као донација руског Министарства за ванредне ситуације, посредством Српско-Руског центра за ванредне ситуације, стационираног на аеродрому у Нишу.

Примопредаји возила, са српске стране присуствовали су Предраг Марић из сектора за ванредне ситуације МУП Србије, Васа Јелић начелник косовско-митровачког округа, Горан Ракић градоначелник Северне Косовске Митровице и Стеван Павићевић шеф тамошње јединице Цивилне заштите. Како сазнајемо,у наредној недељи очекује се допремање још једне донације у виду 20-так возила међу којима се налазе и ватрогасна кола.

Јуче, у понедељак 28. априла у Београду јеборавилависока представница ЕУ Кетрин Ештон, а у току дана у Београду се очекује долазак генерала Леонида Решетникова, некадашњег начелника Управе за аналитику руске спољне обавештајне службе СВР, а данас директора Института РИСИ, који ради под покровитељством председника Руске Федерације.

За наредни понедељак, 5. маја посету Београду планира висока делегација Руске Федерације на челу са председником Думе Сергејем Наришкином. Први човек Думе налази се на листи особа над којим ЕУ и САД примењују санкције које укључују забрану путовања у земље Европске уније и замрзавање имовине, због учешћа у подривању територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине.

Напиши коментар