Досије

РАЗОТКРИВАЊЕ: Ко је Мортон Абрамовиц, човек који је наводно врбовао Вучића?

Пише: Маја Орлић

Мортон Абрамовиц је човек кога је Шешељ у пар наврата у Хагу, а потом и у интервјуима датим након повратка из Хага, означио као особу која је врбовала Александра Вучића. Будући да је познато да је садашњи Премијер Србије нагло и неочекивано променио своју идеологију није немогуће да је овај врло моћан Американац успео да за себе придобије политички врх Србије. Стога народ Србије има право да се упозна са личношћу човека који одређује правац државе Србије.

morton-abramowitz

Мортон Абрамовиц је рођен 1933. у Лејквуду (Lakewood, New Jersey) као последње од укупно седморо деце. Родитељи Мортона имигрирали су у САД из Литваније, Русије у то време, из малог јеврејског села. Отац му је био ритуални кољач животиња за потребе празника ортодоксних Јевреја, а мајка је била домаћица. Иако нису знали ни енглески језик, лако су се уклопили у заједницу Лејквуда, коју су чинили претежно Јевреји.

Абрамовиц је без тешкоћа завршио средњу школу а потом добио пуну стипендију за Стенфорд на коме је дипломирао на историју и економију. Своје школовање наставља на Харварду где добија магистратуру. По напуштању Харварда Мортон добија посао у Стејт департменту и његова каријера у дипломатским водама САД-а вртоглаво расте.

Постаје један од најуваженијих америчких дипломата. Као амбасадор служи на Тајланду и у Турској, био је политички официр у Хонг Конгу и уз то обављао дужности асистента државног секретара за обавештајне послове и истраживање, специјалног саветника секретара за одбрану и специјалног саветника заменика државног секретара. Након пензионисања постаје председник Карнеги организације за међународни мир, члан управног одбора Међународне кризне групе и Међународног комитета спаса.

Чињенице да никада није био много истакнут у јавности и да је увек заузимао позиције саветника говоре о човеку који ради из сенке. Интелигентан обавештајац и управљач политике САД-а – то је заправо Мортон Абрамовиц. Од краја Хладног рата, много председника је продефиловало Белом Кућом, али Мортон Абрамовиц и остатак структуре саветника је остао исти. Курс америчке политике није се мењао.

Међутим, амбиције Абрамовица нису могле да задовоље позиције које је имао у Стејт департменту. Према његовим речима, жеља да има много бољи увид у ситуацију на терену (у преводу боље обавештајне податке) натерале су га да створи Међунардону кризну групу. Управо млак одговор САД-а на распад Југославије и геноцид у Руанди створио је у њему жељу да се боље упозна са ситуацијом у тим земљама.

Организације којима он управља попут Карнегија, Међународне кризне групе и Међународног комитета спаса имају назив „think tank“ што би се буквално превело као тенкови који размишљају, док у стварности тај назив представља групе људи који анализирају политичку и економску ситуацију у различитим земљама као невладине организације и потом своје анализе стављају на располагање Владама које за то плате, што је углавном САД.

Хајде да погледамо колико су добре и објективне анализе тих невладиних организација које наводе америчку власт.

Сам Мортон Абрамовиц признао је да су те организације слабо радиле, са тек пар људи и 2 милиона долара буџета на почетку. Њихова експанзија почела је са донацијом Џорџа Сороша од 800.000 долара када је Сорош од њих затражио надгледање Дејтонског споразума, тада виђеног као кључ за стабилност Босне. Њихов задатак је био да посматрају шта се дешава са странама укљученим у Споразум и за истицање неправилности у спровођењу Дејтонског споразума.

„Као што можете да замислите наши циљеви су нас доводили у честе конфликте са Владом САД-а поводом проблема пост-дејтонских активности и питања Косова и Метохија. Како смо били приватна група нико из Владе САД-а није могао да утиче на наше активности. Ипак генерал Весли Кларк је био на истој таласној дужини са нама поводом питања шта радити са Косметом и провео је доста времена са Међународном кризном групом, касније и као управник исте. “, изјавио је Мортон Абрамовиц.

Ако сте помислили да је Мортон био забринут за Србе на Космету и да је бринуо о очувању српске територије и баштине, нисте могли више погрешити. Мортон Абрамовиц постао је лични саветник Шиптара. Велико разилажење у том тренутку које је имао са владом САД-а био је његов став да САД мора реаговати много агресивније.

У септембру 1998. иза организације „Пројекат за нови амерички век“ председнику САД-а Билу Клинтону је послато отворено писмо да престане са дипломатским покушајима да реши ситуацију на Балкану. Уместо тога, чланови ове организације, а међу њима и Мортон Абрамовиц, тражили су одлучну акцију против Срба.

„САД мора да се дистанцира од Милошевића и на сваки начин подржи његову замену демократском владом која би прекинула етничко насиље“, истакнуто је у писму.

У јануару 1999. Мортон Абрамовиц за Вол стрит журнал пише чланак којим позива на драстичну промену политике САД-а према КиМ. Залаже се за то да САД поптуно призна Косово и Метохију и наглашава могућност да САД узме у разматрање бомбардовање Србије, смену Милошевића, наоружавање и тренирање ОВК, и претварање Косова и Метохије у НАТО-ов протекторат коришћењем војних снага које би дошле на тло Косова и Метохије.

Званично се представивши као саветник Шиптара на састанку у Рамбујеу фебурара 1999. Мортон је са тог сусрета изашао незадовољан што није донета одлука о ступању војске САД-а на тло Југославије. Ипак најбољи ученици Мортона Абрамовица Ричард Холбрук и Медлин Олбрајт успели су да издејствују бомбардовање Србије.

На састанку у Рамбујеу био је и Хашим Тачи, који се руковао са званичницима САД-а иако је пар година пре тога био означен као терориста од стране САД-а. Абрамовиц је потврдио да је Америка најбољи пријатељ Шиптара и да они ниједну одлуку не односе без савета са САД-ом.

Из интервјуа и чланака које је писао Мортон јасно је да он никада неће прежалити то што САД није агресивније реаговао против Срба и одмах направио независно Косово. Мортон Косово види као шиптарску државу у којој је проблем једино север Косова и Метохије, јер 30.000 Срба прави проблем. Према њему, угрожени Шиптари морају спроводити појединачно насиље над Србима (насиље ниског интензитета) како би привукли пажњу Запада и тако унапредили своју економију и довели инвеститоре. На питања о шиптарским политичарима, Мортон одговара да је њему најбитније то што су сви они јединствени око независности Косова, иако је свестан да између њих постоји велики анимозитет.

Како не би деловало у јавности да је Мортон Абрамовиц окренут против свих Срба, он је похвалио Наташу Кандић као једну од ретких српских либерала и демократа.

Последњи коментар о српском политичком врху Мортон је дао када је Томислав Николић победио Бориса Тадића на председничким изборима. Абрамовиц је био забринут због Николићеве патриотске прошлости, али и радознао да види промену, пошто је постао свестан да Тадић превише споро ради на косовском питању. Николићев предлог да постоји могућност да се одржи референдум по питању КиМ-а, Абрамовицу је дао наду у Николића, те је изјавио и да би посета Николића Вашингтону олакшала многе проблеме.

Што се тиче Босне, Мортон Абрамовиц сматра Републику Српску и изјаве Милорада Додика највећим проблемом. Иако је свестан да је БиХ квази-држава било какво поновно расправљање о границама отворило би Пандорину кутију, изјављивао је Мортон.

Мортон Абрамовиц је својевремено био и део Америчког комитета за мир у Чеченији, који је финансирао и сам Осама бин Ладен. Тада је Америкацима било стало да Чечене прикажу као добре момке, а Русе као тиране и дестабилишу Русију помагањем сепаратистичким елементима.

Није Мортон Абрамовиц окренут само против Срба. Он је велики противник и Башара ел Асада. Свим снагама се залаже за смену Асада и као и у случају Србије, довођење „демократске“ власти. Како је био амбасадор Турске Мортон је лако повезао Турску и Израел, које постају савезнице у дестабилизацији Сирије и власти Башара. У својим текстовима о Сирији, Мортон често користи термин пост-Асадово време, и има потпуно разрађен план за Сирију у случају да САД успе у рушењу државе. Нажалост, време показује да ће се његови нацрти о Сирији изјаловити.

Недовољна реакција САД-а на простору Југославије оставила је дубок траг на размишљања Абрамовица. „Џејмс Бејкерова изјава о Југославији да ми нисмо имали пса за трку 1992. је била катастрофална. Међународна кризна група је инсистирала да се Влада САД-а понаша другачије – и тако је понекад и бивало.“, изјавио је Мортон Абрамовиц. Чињеница да САД није имала свог кандидата на изборима у Југославији потпуно је ужаснула Абрамовица. Да ли је управо тај догађај навео Абрамовица да на Балкану и у Београду од тада увек има свог човека на власти?

 

Упутнице

adst.org
uncensored.co.nz
slobodnaevropa.org
4dportal.com
csmonitor.com
boilingfrogspost.com
ictytranscripts.org
rferl.org

 

Извор: Србин.инфо

Коментари (1)

  1. Anastasia каже:

    Ovoga Dedu ZLOCINCA < MARATONA sa BABU MADLEN OLBRAJT treba VESATI ZIVE sram ih bilo Lazove i UBICE iz SAD itd…BOG im dabogda UNISTIO SVE CELU ZEMLJU NE SAMO NJIH U VATRI I VODI NEMALI SPASA DABOGDA::::jer su DEMONI DRAKULE, a ne razumem o Boze dragi da POSTOJI TAKVI LJUDI koji mogu misliti Zlo isto Ljudima pa kada su oni to nama uradili i OVAJ KONJ MATORI ubiti mu sve zivo na OCI KRV ZA KRV je najsladje OSVETA svim koji su UBIVALI nas neduzne da bi uzeli JUGOSLOWENSKO BLAGO UBIJALI LJUDE SRAM IH BILO POCRKALI KO RIBA BEZ VODE DABOGDA Amin/

Напиши коментар