Регион

Пупавац: Ратно удруживање против Срба у Хрватскоj!

Председник Српског народног већа (СНВ) у Хрватској Милорад Пуповац веома је забринут због све снажније кампање која се у Хрватској води против увођења ћирилице у званичну употребу у Вуковару, а која све више подсећа на ратну реторику.

Истичући да је премлаћивање сина српског свештеника у Борову 2. фебруара резултат реторике која се тог дана могла чути на протесту хрватских ратних ветерана у Вуковару, Пуповац је изразио уверење да власти у Загребу неће попустити пред захтевима и претњама екстремиста, те да ће Србима бити дозвољено коришћење свог писма.

„Кампања која се води против ћирилице и против права Срба на коришћење ћирилице, што је у складу са уставним законом и међународним документима, заиста је забрињавајућа и има особине удруживања у неку врсту ратне кампање против Срба у Хрватској. Ови протести су директно усмерени против њихових права“, рекао је Пуповац за „Прес РС“.

Он верује да хрватске власти неће попустити пред захтевима да повуку одлуку о двојезичности у срединама у којима Срби чине значајну популацију.
У Вуковару је 2. фебруара одржан протест против увођења натписа и на ћирилици, а демонстранти су хрватској Влади и Сабору упутили захтев за мораторијум на увођење двојезичности у овом граду.

 

Извор: Факти

Напиши коментар