Србија

Пре 14 година окончано бомбардовање Србије

Ваздушни напади на Србију почели су 24. марта 1999. године и трајали су 11 недеља. У њима је, према разним проценама, погинуло око 4.000 војника, полицајаца и цивила, од тога 89 деце.

Данас се навршава 14 година од престанка НАТО бомбардовања Србије (тадашње СР Југославије).

Прекиду бомбардовања претходило је доношење Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Дан раније, 9. јуна, представници ВојскеЈугославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак међународних трупа у покрајину. Криза је, после неколико неуспешних дипломатских покушаја, окончана посредничком мисијом председника Финске Мартија Ахтисарија и бившег премијера Русије Виктора Черномирдина.

Ваздушни напади на Србију почели су 24. марта 1999. године и трајали су 11 недеља. У њима је, према разним проценама, погинуло око 4.000 војника, полицајаца и цивила, од тога 89 деце.

НАТО је изводио нападе на Србију са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, а у неким операцијама учествовали су и стратешки бомбардери који су полетали из база у западној Европи и у САД. Један од њих је и оборен, али НАТО то никада није хтео да призна. Агресија НАТО-а уследила је након неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године. У бомбардовању, које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…

На многим локацијама током агресије на Србију, НАТО је користио забрањену миницију пуњену осиромашеним уранијумом, а последице тога се осећају и дана данас.

Вук Драшковић и Медлин Олбрајт: Слуга љуби руку своме господару

Вук Драшковић и Медлин Олбрајт: Слуга љуби руку своме господару

 

Србија је поднела тужбу Међународном суду правде за геноцид против осам земаља НАТО-а, али након петооктобарских промена и доласком на власт НАТО слуга на челу са Демократском странком, та тужба је повучена, а народу је сервирана прича да нам је НАТО пријатељ и да нас је убијао за даше добро, да би нама било боље! Убрзо након повлачењантужбе, Вук Драшковић, тадашњи министар инистраних послова, потписао је споразум са НАТО пактом, и дозволио им да несметано пролазе кроз Србију, да бесплатно користе путеве, ваздушни просто, касарне и остале ресурсе, а све то без икакве претходне најаве. Такође, Драшковић је потписао да ниједан НАТО војник не може да се сматра кривим и одговара пред судом ако учини било које, па и најтеже кривично дело на територији Србије.

Бобмардовање Србије НАТО је назаво „Операција – Милосрдни анђео“.  Престанком бомбаровања није престала и агресија на Србију. Она још увек траје. Данас нам НАТО не баца бомбе, али нас редовно запрашује отровима из ваздуха, њихов осиромашени уранијум који су бацили током бомбардовања масовно „коси“ становништво, уништавају нашу пољопривреду и намећу нам ГМО уз помоћ својих злочиначких компанија и домаћих плаћеника…

Споменик малишанима убијеним у НАТО агресији 1999.

Споменик малишанима убијеним у НАТО агресији 1999.

Напиши коментар