Србија

Потпуковник Драган Микша узимао мито од 2.500 евра за сваки продати тенк!

Потпуковник Драган Микша, који је пре три дана ухапшен због тендерских малверзација у Министарству одбране, за сваки продати тенк наводно је узимао мито од 2.500 евра, сазнају београдски медији.

tenk

На тендеру за продају наоружања и војне опреме, као референт Управе за снабдевање Министарства одбране, Микша је привилегованим фирмама продао 20 расходованих тенкова Т-55А. Ова војна возила претходно су сечена на делове, а потом по повлашћеним условима продата компанији „ЦПР импекс“ д.о.о. из Београда, „Техноремонту“ д.о.о. из Темерина и „Ауто-импорту“ д.о.о. из Горњег Милановца.

Војни аналитичар Александар Радић објашњава да је продаја са стокова вишкова предмет стручне процене, али је да је у случају Микше проблематичан избор купаца.

„Да ли су ти тенкови били за продају, односно да ли су били вишак и по којој цени их је требало продати, ствар је процене. Оно што је спорно јесте метода тендера – ко је и како био привилегован“, каже Радић.

Нажалост, то како се тендери у Министарству одбране намештају није спорно још од 2005, када је на место референта Управе за снабдевање дошао потпуковник Микша. Укратко, тендерска продаја функционише тако што се за одговарајућу накнаду (у новцу или другим погодностима) унапред одреди фирма фаворит, којој се конкурсна документација шаље неколико недеља пре него осталим понуђачима.

У овом случају повлашћене су биле горепоменуте фирме и то првенствено „ЦПР импекс“, који има традиционално „добру сарадњу“ са потпуковником.

Коментари (2)

  1. slavko каже:

    ako prodas tenjk prodo si i svoje dete i oca i majku i temelj kuce svoje svastaaaaaaaa u srbiji

  2. slavko каже:

    zato nema srbija vojske izdaja

Напиши коментар