Свет

Пољаци и Чеси марширају за српско Косово

Као Пољаци шаљемо Србима кратку поруку: У праву сте, разумемо вас, подржавамо вас, стоји у позивници за данашњи поподневни поход центром Варшаве

Са прошлогодишњег скупа

Са прошлогодишњег скупа

ВАРШАВА – Током викенда националисти у Варшави, а у Прагу левичари, организују демонстрације против независног Косова, под паролом “Косово је Србија”, уочи пете годишњице једнострано проглашене независности.

“Као Пољаци шаљемо Србима кратку поруку: у праву сте, разумемо вас, подржавамо вас”, стоји у позивници за данашњи поподневни поход центром Варшаве који од 2011. године редовно организују пољска невладина иницијатива Пољаци за српско Косово и пољске радикалне националистичке организације.

Иницијатива Пољаци за српско Косово забранила је ношење било каквих партијских симбола у маршу главним улицама Варшаве, а позвала је учеснике да и они донесу националне пољске двобојке и заставе Србије, као и транспаренте са пригодним порукама.

“Као Пољаци савршено добро познајемо шта значи парчање земље и губитак историјских земаља. Савршено нам је познат и осећај немира и бола у срцу када размишљамо о нашим земљацима који су остали ван граница домовине која им је отета”, стоји у позивници на данашњи “марш за српско Косово.”

У престоници суседне Чешке, Прагу, демонстрације ће сутра после подне, испод коњичке статуе заштитника чешког народа светог Вацлава на Вацлавском тргу, организовати овдашњи пандан пољској иницијативи – удружење Пријатељи Срба на Косову, у којој преовлађују активисти чешке опозиционе левице.

Позивају Чехе да сутра изађу на Вацлавски трг како би протестовали против кршења међународног права и како се наводи у позивници против “крађе Косова Србији”.

Напиши коментар