Свет

Пољским путничким авионима се у Украјину убацују десетине милиона долара и евра у кешу

Откриће вишег сарадника америчког аналитичког центра RAND – Џерија Колинса

poljska-avion

Тврди да је за само десет дана децембра – летовима пољске авиокомпаније ЛОТ из Варшаве за Лавов – било „убачено” 27 милиона долара и три милиона евра

Колинс допушта три могућности: да је тај новац намењен шефу државе петру Порошенку за финансирање рата против Донбаса, премијеру Арсенију Јацењуку за окупљање политичких савезника против Порошенка и за извођење на украјинску политичку сцену градоначелника Лавова Андреја Садовија

Бивши сарадник америчког аналитичког центра RAND – Џери Колинс – објавио је да из Европе у Украјину стижу огромне суме долара и евра у кешу.

Колинс је открио да су летови пољске авиокомпаније ЛОТ за Лавов, административни центар унијатског запада Украјине, од 14 до 24 децембра искоришћени да се из Варшаве „убаци” 27 милиона долара и три милиона евра.

Према његовим сазнањима, новац се убацује у ручни пртљаг тежине 10 килограма. Нимало случајно: милион долара у новчаницама од по 100 $ тежак је управо тих 10 килограма.

По једном лету – тврди Колинс – у Украјину се убацују 1-2 милиона долара, што је „темпо” који омогуће да у ту земљу за годину дана бпребачено 60-120 милиона долара и 20-40 милиона евра.

Намена тог новца се брижљиво прикрива. Колинс претпоставља да је тај новац – или барем знатан његов део – намењен премијеру Арсенију Јацењуку.

„Одређене политичке групе у Украјини незадовољне су шефом државе Петром Порошенком. Јацењук и Турчинов (секретар Савета за националну безбедност и одбрану) раде против Порошенка. Сасвим природно,  треба им много новца за поткупљивање нових савезника” – објавио је Колинс.

Он, међутим, допушта и могућност да „европски лидери” улажу у градоначелника Лавова (Андреј Садовиј) и у његову партију (Самопомоћ) која је добро прошла на октобарским парламентарним изборима.

Колинс не одбације ни могућност да је новац намењен примарно Порошенку и да треба да послужи за куповину оружја и војне опреме за наставак рата против Донбаса.

Он све три могућности сматра „сасвим вероватним”, али упозорава да ће тај новац обезбедити нови процват украјинској корупцији.

 

Извор: Факти

Напиши коментар