Србија

Патријарх Иринеј: Европа није преча од народа

Шта год да се у будућности догоди, СПЦ ће, као што је чинила кроз векове, остати и опстати са својим народом и светињама на Косову и Метохији, поручио поглавар СПЦ

Свака аутономија Косова и Метохије је прихватљива, и она најшира могућа, али де факто признавање самопроглашене државности и самосталности покрајине – није, изјавио је патријарх српски Иринеј, истичући да шта год да се у будућности догоди, СПЦ ће, као што је чинила кроз векове, остати и опстати са својим народом и светињама на Косову и Метохији.

“Дугорочно гледано, за стабилност, па и опстанак државе, од било чијег става, па и Српске православне цркве, важније је да решење косовско-метохијског проблема буде утемељено у Уставу. Не смемо кршити сопствени устав. Државна власт има нашу апсолутну подршку да, поштујући највиши правни акт, пронађе најбољи начин за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији”, казао је патријарх.

Поглавар наглашава да је став СПЦ о будућности покрајине непромењен и да европски пут Србије, који и СПЦ подржава, не сме да буде плаћен одрицањем од Косова и Метохије.

Што се Европе тиче, бранећи Косово и Метохију, светиње којих тамо има као звезда на летњем небу, ми, уверен сам, и данас бранимо највеће вредности европске цивилизације. Тако је било у прошлости, а исто је и данас. Многи европски хришћански интелектуалци су тога свесни. Свесни смо значаја обједињавања Европе и подржавамо учешће Србије у том процесу. Али, не по цену одрицања од дела своје државе, од својих светиња и од свога народа”! рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, сведоци смо да ни чланице ЕУ немају јединствен став према питању статуса Косова и Метохије, а да је процес интеграције Србије, у политичкој и економској реалности у којој се данас налази ЕУ, веома дуготрајан, можда чак и дводеценијски.

“Мислим да се интерес Европе за Србију дугорочно неће исцрпети на проблему Косова и Метохије. Свесни тога, али и своје велике историје, славних предака и културе, морамо још доследније поштовати себе и своје достојанство. Надам се да ће наше политичко руководство умети да пронађе мостове према Европи који ће обезбедити миран и стабилан развој нашег друштва и народа”.

“Са друге стране, већ вековима постоје стари мостови према братском руском народу и великој Русији, који су за нас, хвала Богу, увек отворени. За Светог Саву је речено: “путује без пута и пут се за њим рађа”. Уз помоћ Божју, ми стварамо путеве”, рекао је патријарх Иринеј.

Коментари (2)

  1. Aleksandar каже:

    Svima se njima zuri.Ali neznam nesto mnogo se kasni pored toliko vlike brzine,pa zaboravljaju ljudi koje blago i vrednosti postoje.A ono tamo nigde neide nezuri,stoji od kada su sagradzeni.Vekovima i decnijama.Narod je pored nji isto tako.U vecem ili malom broj,aliopstaje.

  2. zivan каже:

    Neznam,kako drugačije da nazovem,ovog”čoveka”,na čelu,Srpske crkve,a da ne kažem,da je saučesnik politike,predaje Severa Kosova,pod vlast zločinca Tačija.14-st,godina provedoh,pod šok bombama,suzavcem i bojevom municijom, na mostu,slobode za Srbe i Srbiju,i izdržah sve to,i nebi mi teško.Sve sam mogo da shvatim,ali postupak,Patrijarha nikako.Pre tog crnog datuma,aprila 2013.godine,gde,vlast iz BG-a,prihvati da,saradjuje sa Tači politikom,siguran sam bio da ću biti državljanin Srbije,a danas,korak po korak,na perfidan način,Srbi uzimaju lične karte gde mu piše Kosovar,a sve to da bi dobio novac za razne projekte.A najteži trenutak je kad su kolege iz MUP-a,primorane da odu u penziju,a onda i da udju u KPS-u.

Напиши коментар