Свет

Папа се повукао јер је постао православац?

Пре него што почнете да се смејете и одмахујете руком на ову тврдњу, дајте да мало истражимо ствар, видећете да није нелогична. Уз то, представићемо и најзанимљивије теорије због чега је Папа Бенедикт XVI други пут у историји Римокатоличке Цркве напустио Свету столицу.

Његова одлука да сам себе разреши дужности је шок за цео Римокатолички свет. А шок је стога што се та функција не напушта. Јер једном апостол на земљи заувек апостол. Са функцијом Папе се умире, она се не напушта по доктрини Римокатоличке Цркве. А и није логично.

По Божијој вољи је добио најсветији чин на земљи и он га се сада одриче. Одриће се Божије воље, одриче се вере. Ниједан од првих 12 апостола није своју мисију напустио, као ни један папа до сада. Односно јесте један у средњем веку.

Једном се свега то десило, пре 600 година из политичких разлога, да би дошло до уједињења Цркве и земље, јер је један Папа био вишак. До тада, а и од тада до сада то је било незамисливо, јер потпуно урушава идеју католичанства да је Папа наследник Светог Петра и Христов намесник на земљи. Зато су сада сви римокатолици у стању неверице и шока, јер је ово преседан који руши темеље на којима Ватикан почива. Папа се преобратио, одрекао Свете Столице.

А не заборавимо једну битну ствар, досадашњи Папа Бенедикт XVI је био врло конзервативан бранилац вере и један од оних истакнутих теолога који су бранили чистоту римокатоличке вере. То је кључни разлог зашто је Папа Бенедикт XVI абдицирао, јер је он сигурно свестан свог чина и последица по своју Цркву. Ипак је то учинио, у годинама у којима нема страха и на позицији недодирљивог господара Цркве.

Само дубок разлог јачи од вере у Римокатоличку Цркву и јачи од одговорности за последице по Ватикан и вернике је морао да превагне. А тај разлог је спасење душе, када се одричеш свега за спас душе своје. Ту је разлог како је и зашто Папа Бенедикт XVI постао православан.
Ипак, за радознале читаоце да наведемо разлоге који колају медијима зашто је Папа Бенедикт XVI абдицирао и напустио трон Свете Столице. Ту има разних шпекулација, озбиљних и неозбиљних:

– Једна теорија каже оно што и сам Папа Бенедикт XVI каже – умор

– Друга теорија каже да је умор последица операција на срцу и пејсмејкера

– Трећа теорија каже да Папа Бенедикт XVI има леукемију и да неће преживети 2013. годину

– Затим теорија да није више могао да се носи са аферама за педофилију католичких свештеника који потресају свет

– Онда, да није могао да издржи борбу за превласт измедју јаких кардинала и разних струјања унутар Ватикана

– Такодје, провлачи се његово разочарење тиме да је био жртва цурења информација из његовог кабинета од стране батлера, па се разочарао у структуру Цркве

А сад долазе неке фантастичне теорије:

– Прво, да се Папа Бенедикт XVI повукао са трона због пророчанства да ће Папа бити убијен 2013. године

– Затим, да је добио инструкције тајних владара из сенке да се у освит успостављања глобалног Новог поретка повуче и раслаби Римокатоличку Цркву за долазак новог владара и нове религије Антихриста

– Онда, да се по налогу илумината повуче како би црни Папа сео на престо Ватикана

– Такодје је у оптицају и теорија по коме су му из ложе у којој је наводно припадао високи мајстори масонерије дали задатак да се повуче, како би свет у стању шока мање пажње и реакције посветио подизању Новог Соломоновог храма у Јерусалиму.
И тако, има ту свакаквих теорија али је најфантастичнија она да је Папа постао православац и да је због тога одлучио да абдицира. Духовне очи су му се отвориле по вољи Божијој и он је видео свет какав јесте. Како је верски одлично образован и моралан, Папа Бенедикт XVI је схватио свет око себе, и ко је он и ко је Римокатоличка Црква и кардинали, и шта је права и истинита Христова Црква а шта није.

Схватио је истинитост православног учења које он добро познаје. Зато је и напоменуо у својој одлуци да абдицира да се дуго преиспитивао са Господом око одлуке, као и да нема духовне и физичке снаге. Замислите то признање, као поглавар хришћанске цркве и апостол немати духовне снаге.

Да, он нема више духовну снагу за римокатолицизам. И одлучио је стога да се повуче против свих правила и његових дотадашњих веровања, и како он сам каже „ да остатак живота проведе удаљен од света“. Удаљен од света баш као и свети старци православља и православни монаси у ћелијама где се моле за спасење света и сопствене душе. И задње што је поручио верницима је:

„Молите се за мене и Цркву (да надје прави пут)“

Теорија да је Папа Бенедикт XVI постао православац је толико фантастична да је у ствари потпуно истинита, јер је у некој другој димензији потпуно логична и очигледна. Папа је своју одлуку о повлачењу урадио у години када се прославља Милански едикт и успостављање православља као званичне религије Римског царства. Јер, не заборавимо, религија коју је римски цар Константин Велики године 313. озваничио као хришћанство, до дана данашњег траја неизмењена као православно хришћанство.

Римокатоличко хришћанство настало великом Шизмом и још касније мењано, није оно хришћанство раног века које је постало и остало пут спасења за вјек вјекова. Нити је сада овај Папа више Папа Католичке Цркве, он је сада постао православни монах.

Он се одрекао оног најсветијег у римокатоличкој вери, апостолства и папства Римокатоличке Цркве, свестан да је то или велики грех издаје Римокатоличке Цркве или пак велико спасење сопствене душе. Да би спасао душу своју, све је оставио иза себе, да би кренуо путем православља и одрицања, да би ходио за Христом.

Господе, помилуј га грешног!

Коментари (1)

  1. Pedja каже:

    Svaka ti cast.

Напиши коментар