Приче ветерана

Ко да смо се ми Срби у Бога сас камење гађали

Исцрпљени српски војник у повлачењу преко Албаније

Писмо српског ратника Јосифа Димића из Црне Траве, писано 1915. године у Пећи пред повлачење српске војске преко Албаније

Исцрпљени српски војник у повлачењу преко Албаније
Исцрпљени српски војник у повлачењу преко Албаније

Страдање српске армије у Првом светком рату и њен допринос у победи савезника је добро позната чињеница, али понекад се то страдање најбоље види кроз причу појединца.

Ово је писмо српског ратника Јосифа Димића из Црне Траве, писано 1915. године у Пећи пред повлачење српске војске преко Албаније.

Писмо преносимо у целини:

Здраво мале,

Ево дојде време да ви се јавим да сам здрав и жив, иако се гине сваку час ко да смо се ородили сас смрт. Мене није ич стра од смрт, ти знаш мале да ми је ово четврти рат како ратујем за ову мучену Србију. Али право да ту кажем мале, понекад ме стра увати од смрт кад помислим на вас, на дечицу, а ја сам мале син јединац, па ако се жив не врнем нема куј да ви рани иако знам да и ви саг трпите паклене муке, па не знам коме је потешко. Ко да смо се ми Срби у бога сас камење гађали.

Ми смо саг на наше Косово, викају ће се повлачимо преко некакву пусту Албанију, па се саг малко одмарамо пред град Пећ, збирамо душу па да појдемо преко тај пустињак. Мале води рачун од дечицу, слушајте Стојанчу мојега, он је мушко. Симку моју моје прво радовање да одариш, а Јаков је још малечак.

Ако се жив не врнем казујте му куде сам оставил коске. Неје ми много жал за мене, осветил сам се на ове швапске але малко им све и њина земља па оће и нашу да ни узму.

Да знаш мале кад смо ги почели брзимо из нашу земљу било ке крви до колена, гинули су ко врапци од орлови, а бегали ко зечеви. Али швапске але су але биле и остале па се поврнуше. Ко пцета су, колко ги тепамо а они ко да извиру из земљу. Ама мале поново ми нешто гори испод груди овој докле ви пишем чини ми се нећу жив да дојдем. Ма неје мене стра за живот него стра ме што ћу оставим онај пилишта сама, још су нејака за живот. Кад дојде јесен које од рану приберите, ископајте рупу па крите, немој на онија бугарски зликовци да давате. Мале тебе ли да учим, ти знаш како се тој работи, овој нам је четврти рат, научили смо да се повртамо у рат ко куче на корито.

Писал би још пуно али све викају из команду да се спремамо да појдемо преко онај пустињак, ама неје мене стра од њега него стално мислим на вас мале и на дечицу. Како помислим на моја пилишта почне да ми гори нешто испод груди и предсказује ми неку голему несрећу, поголему за мене и од овуј несрећу.

Саг мале да ви поздравим, тебе, жену, мојег Стојанчу, моју Симкицу и нејаког Јакова који побеже од мене кад појдо у рат. Ти ми мале таг даде благослов кад појдо у рат који ме је чувал од метак ама нешто ми гори испод груди ко да је живи жар расипан у груди.

Мене неје жал за мене доста сам се наратувал, сто и једанпут сам оставил мене и вас. Па и нека гори још под груди, али жал ме за дечицу.

Међутим, оно што се даље догодило сломиће и најтврђа срца.

Када је Јосиф Димић писао ово писмо није знао да му је мајка већ умрла од дифтерије. Ускоро ће и он умрети од исте болести на острву Видо (пошто је прешао „пусту“ Албанију, гробница му је постала модра вода Јадрана). Када је писмо стигло Бог зна како, после три и по године, у Црну Траву, дифтерија је завршила свој смртни поход у његовој породици.

Умрли су му и син Стојанча (у осамнаестој години) и кћер Симка (у двадесетој години). Ратне голготе једино су преживели Јосифова жена Перка, и осмогодишњи син Јаков, којима је најчешће корен слатке папрати била једина храна.

Коментари (7)

 1. dragan каже:

  da li neko zna sta je bilo sa autorom pisma,da li je preziveo albaniju?

 2. ljubinka stojadinovic каже:

  Ponosim se ,a i zalim za mojim milim i dragim precima.Njihove seni sam mnogo puta osetila.

 3. Elaine каже:

  Serbia has her own proud and historic past, she has struggled for her homeland and people. God Bless her.

 4. Немања каже:

  Ово ме је жестоко убило у појам. Још више зато што сам недавно сазнао да имам чукундеду Солунца. Слава нашим прецима и хвала им!

 5. _Sen каже:

  Семе сам Јосифа и Јакова…
  Поносан на претке, браћу и сестре од оца Гојка и стичева Србе, Јосе, Бранка и Звонка..
  Чиста образа и мирног сна, нисмо га обрукали…

  Часне вам војничке ране браћо по оружју…
  Још ћемо их ћерати…

  1. Славица каже:

   Да си жив и здрав,какав понос и часна прошлост.

Напиши коментар