Република Српска

Откривен споменик руском цару Николају Другом у Бањалуци

У главном граду Републике Српске, Бањалуци, свечано је откривен спомнеик руском цару, Николају Другом. Помоћник председника Руске Федерације Игор Шоголев је рекао да је споменик цару Николају Другом у Бањалуци први у историји овом руском цару који је подигнут на територији неке европске земље. „Одајемо признање председнику Републике Српске Милораду Додику за ту иницијативу и подршку коју је дао у реализацији пројекта. То је веома симболичан гест који подвлачи дугогодишње пријатељске везе између руског и српског народа у нашем свету, који нимало није једноставан“, истакао је Шоголев.

car nikolaj spomenik banja luka

Према његовим риечима, то је симбол пријатељства два народа, не само током претходних година, него и данас у 21. вијеку. Шоголев је истакао да се везе између Русије и Републике Српске, које се тичу економије и политике, развијају веома интензивно, те да Русија константо пружа подршку Српској у оквиру Савета безбедности.

Он је истакао да је председнику Додику рекао да се контакти између Русије и Српске реализују и стварају на вишем политичком нивоу. „Постоје одређени планови и договори и веома рачунамо с тим да ће се ти односи и везе развијати исто тако пријатељски и у потпуно међусобном разумевању“, рекао је Шоголев.

„И данас смо искористили историјски повод да говоримо о учвршћивању наших веза и њиховом развоју у хуманитарној области. То остаје кроз векове, с тим да наша деца буду у стању да разумеу језик један другога, историју и да знају о међусобној умјетности. Да се наша дјеца након 10 и 100 година могу срести и дати једни другима подршку у нека тешка времена“, каже Шоголев.

Споменик руском цару Николају Другом, који се налази на Булевару цара Душана у близини бањалучке Гимназије, освештао је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем.

Пре церемоније откривања споменика служена је литургија у Храму Христа Спаситеља за настрадале у сукобима у Украјини, а ноћ пре је одржан концерт у Културном центру Бански двор, на којем су наступили уметници из Русије, као и Козачки хор.

Откривању споменика је присуствовао велики број званица: заменик министра културе РФ Григориј Ивлиев, председник Академије уметности РФ Зураб Церетели, председник Руског института за стратешке студије Леонид Решетњиков, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко, председник УО Православне фондације „Василиј Велики“ Константин Малофејев, помоћник председника РФ Игор Шчогољев, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и многе друге личности из јавног живота, као и многобројни грађани Бањалуке.

Напиши коментар