Република Српска

Први пут у Бањалуци марширао „Бесмртни пук“ (ВИДЕО, ФОТО)

Бањалука је Маршом „Бесмртног пука“ обиљежила 9. мај – Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.


Бања Лука: „Марш бесмртног пука“ / Фото: РТРС

Бањалука је са још више од 500 градова у свијету укључила у манифестацију “Бесмртни пук” поводом Дана побједе над фашизмом. Колона са учесницима који носе фотографије својих предака који су учествовали у антифашистичкој борби кренула је од Парка “Петар Кочић” до Трга Палих бораца.

Учесници Марша су носили заставе Републике Српске, бивше СФРЈ са петокраком, слике народних хероја и бораца Народноослободилачког рата.

Обиљежавању које је организовао Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствовали су  предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, који је и предсједник Одбора, те министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, замјеник руског амбасадора у БиХ Петар Фролов и бројни Бањалучани.

На Тргу палих бораца учесницима су се обратили званичници и одржан је умјетнички програм.

Марш чији учесници носе фотографије бораца из Другог свјетског рата, заставе јединица из НОР-а, те транспаренте са пригодним порукама, представља одавање почасти погинулим војницима и цивилима који су дали животе у борби против фашизма.

“Носећи портрете својих страдалих, ми заправо носимо читаву историју у нашим рукама, на коју Република Српска и Срби могу да буду поносни”, саопштено је раније из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Обиљежавање подржава Савез удружења бораца НОР-а из Републике Српске, како би на достојанствен начин била обиљежена побједа над највећим цивилизацијским злом 20. вијека.

“У тој борби, највећи допринос у сламању фашизма у свијету дао је Совјетски Савез, са 23 милиона погинулих бораца и цивила, као што је и српски народ на Балкану био носилац антифашистичке борбе у којој је поднио највеће жртве”, наводи се у саопштењу.

“Бесмртни пук” је међународна друштвена акција која је почела 2011. године у градовима Русије током обиљежавања 9. маја – Дана побједе.

Ова манифестација се прошле године одржала у 42 земље, а ове године је скоро двоструко већи број држава-учесника.


Бања Лука: „Марш бесмртног пука“ / Фото: РТРС


Бања Лука: „Марш бесмртног пука“ / Фото: РТРС

РТРС

Напиши коментар