Свет

„Операција Софија“: Викиликс објавио тајни војни план ЕУ

Викиликс је објавио поверљиви извештај о „Операцији Софији“, војној интервенцији ЕУ против такозваних „избегличких бродова“ на обалама Либије.

1103306548

Извештај који датира од 29. јануара 2016. године, написао је контра–адмирал Енрико Кредендино, командант „Операције Софије“.

Тај документ садржи статистику прилива избеглица и детаље извршених и планираних оперативних фаза здружених снага ЕУ које делују на Медитерану.

У извештају се такође наглашава притисак на надлежне органе ЕУ да помогну и убрзају процес формирања „поуздане“ владе у Либији, од које се очекује да ће позвати снаге ЕУ да раде у оквиру својих територијалних вода, а да ће касније дати дозволу за продужење војне операције ЕУ на копну.

Та информација се појављује мање од пет месеци након што је објављено да су у „Операцију Софију“ укључени 22 државе–чланице и 1.300 запослених који ће одобравати пролаз или заустављати сумњиве бродове у Медитерану.

Циљ операције је, пре свега, да се поремете кријумчарски канали трговине људима, а не да се зауставе миграциони токови, наведено је у документу Института за сигурносне студије Европске уније, од 27. јула 2015. године.

У документу је, међутим, наведено да постоји „реална неизвесност да ли ће операција икада моћи — због правних или политичких разлога — да испуни своју мисију, односно да неутралише кријумчарску мрежу“.

У октобру прошле године Савет безбедности УН усвојио је резолуцију којом се поморској мисији ЕУ одобрава да пресреће и конфискује бродове који илегално превозе мигранте у Средоземном мору.

Резолуција 2240 овлашћује европске ратне бродове да претражују и одузимају бродове за које се сумња да шверцују мигранте у међународним водама из Либије до Европе.

Европска унија се бори за управљање избегличком кризом у оквиру које стотине хиљада људи беже из разорених земаља на Блиском истоку и са Севера Африке у земље Западне Европе.

 

Спутњик

Напиши коментар