Регион

Ко су лажне избеглице?

Потврђена је чињеница: прерушени у избеглице, с лажним сиријским пасошима, у Европу улазе обични економски мигранти, али и агенти терористичких група. Европске специјалне службе то знају, али ништа не могу да учине.

lazne-izbeglice-migranti

Избеглица може да постане било ко. Чак и Елизабета Друга. Или премијер Холандије. То је доказао холандски новинар који је набавио сиријски пасош с фотографијом премијера Марка Ритеа за 750 евра. Ради уверљивости је променио име шефа владе: сада је он Малек Рамадан, избеглица из Дамаска.

Посебно је необично то што је образац пасоша оно што највише пада у очи. Ствар је у томе што су у северним областима Сирије борци отели хиљаде образаца званичних докумената и сада продају пасоше свакоме ко је спреман да их плати.

„Све што вам је потребно јесте телефонски број једног од оних који се тиме баве. И 750 евра. За 40 сати пасош ће бити у вашим рукама“, испричао је овај новинар.

С оваквим пасошем се може тражити званични статус избеглице у Европској унији. И нема одбијања. Као прво, у Сирији се заиста ратује. Као друго, у Европи је сада прихваћено саосећање са свима који изјаве да „беже од крвавог Асадовог режима“. И није важно што ти људи понекад чак и не говоре арапски.

Како су успели да разјасне руски новинари, међу придошлицама у јужну Европу правих Сиријаца има веома мало. И углавном не беже од Асада, него од самовоље Исламске државе. Такве избеглице, уосталом, имају и праве пасоше јер немају потребе за фалсификатима.

А са лажним сиријским пасошима у Европу сада путује ко год жели. И то је доказао холандски новинар. У Европску унију тако долази огроман број обичних економских миграната из разних земаља, који не полажу право на статус избеглица и одговарајуће олакшице. Али то је тек пола муке.

Прави проблем је у томе што је у тој маси практично немогуће открити агенте терористичких организација. А према подацима либанских специјалних служби, сваки педесети мигрант је маскирани терориста. На то су упозорили британског премијера Дејвида Камерона током његове посете Либану.

Није тешко израчунати да је у Европу у последњем таласу миграната доспело већ хиљаде бораца, међу којима су и они из Исламске државе.

Узгред, што више буде било правих избеглица, то је већа вероватноћа да ће се они временом приближити терористима. Врбовање је већ почело. У специјалним службама европских земаља то знају. Представници специјалних служби су још летос изјављивали да се исламисти припремају за нове терористичке нападе. Британски обавештајци су, на пример, открили да Исламска држава планира терористичке нападе који ће засенити нападе од 11. септембра 2001.

Река „сиријских избеглица“, правих и лажних, у међувремену не испарав. То не чуди ако се има у виду да Исламска држава не престаје да се учвршћује у Сирији, нимало се не збуњујући због ваздушних напада америчких авиона по својим позицијама. И сада, у овом минуту, у освојеним сиријским градовима неко од бораца израђује редовну серију лажних пасоша. Део ће отићи у продају. А најбоље израђени су — „за њихове“. Они ће већ наћи себи занимацију у Европи.

 

Спутњик

Коментари (1)

  1. srdjo каже:

    u crnoj africi nema rat

Напиши коментар