Србија

Српска деца спавају на поду, а Влада реновира хале за смештај азиланата

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин изјавио је данас у Прешеву да ће у халама које се реновирају, током зиме моћи да се привремено смести до 1.000 миграната дневно.

vulin-migranti

Он је најавио да ће реновирање хала некадашње Дуванске индустрије, у оквиру Прихватног центра за мигранте, бити завршено већ за десетак дана.

„Не само да се сместе и прођу, већ ће моћи да преспавају. Капацитет овог објекта по завршетку радова ће се и вишеструко повећати. Дакле, обавезе које смо преузели ми испуњавамо, али очекујемо и да помоћ која треба да стигне од донатора буде бржа и већа како би ширили привремене капацитете. Ови људи нису ту да остану, али нису ту и да се смрзну са децом“, рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

У Прешево је у последња три дана, према евиденцији Црвеног крста и Комесаријата за избеглице и расељена лица, дошло мање миграната у односу на пре неколико недеља.

Од петка у подне до суботе ујутру, у Прихватном центру је регистровано око 1.500 мигранат.

До мањег прилива миграната дошло је због штрајка грчких морнара, па мигранти нису могли да се пребаце са острва на копно.

„Прилив миграната је нешто био мањи због штрајка, али тај штрајк је престао и већ крајем викенда очекујемо поново веће гупе миграната. Ми ћемо бити спремни и за њихов прихват“, нагласио је Вулин.

Представници Црвеног крста и Комесаријата за избеглице такође кажу да су спремни за прихват већег броја миграната.

„Кад крену хладни дани ми ћемо да се прилагодимо. Црвени крст Србије је спреман, имамо и обућу коју добијамо од донатора. Ми смо ту 24 сата, спремни смо да помогнемо људима и сви који дођу у Србију, добиће помоћ“, рекао је Тањугу Ахмет Хаљими, секретар Црвеног крста у Прешеву.

Мигранти који стижу у Прешево кажу да им је најтеже било док су чамцима прелазили из Турске у Грчку.

„Било је страшно. У мали бродић где може да стане тридесетак људи било нас је можда 70. Све се љуљало и мислила сам да ћемо се преврнути, а нисмо имали ништа за спасавање“, прича старија мигранткиња из Сирије.

Поред реновирања нових хала за прихват миграната, у Прешеву се увелико изводе и радови на изградњи прилазног пута поред железничке станице ка Прихватном центру. Када пут буде завршен за две недеље, мигранти неће више морати да стоје у реду дуж главне улице на улазу у то место.

 

Танјуг / Васељенска

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Полтронска багра, уместо да херметички затворе границе, они се увлаче белосветском олошу у задњицу. Колико има наших Срба који су у сличној ситуацији , и то без новца, кога ови муслимански насељеници имају на претек.

Напиши коментар