Регион

Обнављају кућу Гаврила Принципа

У Обљају, селу код Босанског Грахова, родном месту Гаврила Принципа, ускоро би могле забрујати грађевинске машине. Биће то финале недавног сусрета Борка Илића, заменика градоначелника Новог Сада којем је домаћин био начелник Босанског Грахова Урош Макић. Том приликом пао је договор да град Нови Сад обезбеди новац за обнову Принципове родне куће, атентатора на аустроугарског престолонаследника – надвојводу Фрању Фердинанда.

– Обезбедићемо документацију и остале папире са изворним изгледом Гаврилове родне куће. Свесни само да је криза и беспарица, али се надамо да нећемо дуго чекати на одговор из Новог Сада и да ћемо прикупити средства неопходна за санацију овог, у историји значајног објекта – рекао начелник Макић.

Граховљани се надају да ће кућа бити обновљена до наредне године у којој се обележавају два велика јубилеја. Први, када пада 100. годишњица од атентата који је, према тумачењу истакнутих историчара, био повод и увод у Први светски рат, а други – 13. јула 2014. навршиће се 120 година од рођења најславније личности из времена постојања Босанског Грахова.

Гаврилова родна кућа у селу Обљај, крај истоимене речице, уништена је у последњем рату. Хрватске снаге су у септембру 1995. године у војном олујном невремену почистиле становнике Босанског Грахова. Од Принципове куће остао је само темељ, јер је горњи спрат, начињен од дрвета, потпуно изгорео. У ватреној стихији нестали су вредни музејски експонати међу којима и онај најдрагоценији: аутентични план атентата на престолонаследника Фердинанда. У дим је отишао и цртеж акције која је преходила светској ратној катаклизми.

– Штета што овај документ није остао сачуван за будућа поколења и отклањање дилема око карактера сарајевског атентата – рекао нам је приликом последњег сусрета Никола Принцип, даљи Гаврилов рођак, који са братом Миљканом чува остатке куће и уређује двориште да не зарасте у коров.

Напиши коментар