Регион

Обновљена родна кућа Гаврила Принципа

Завршена је обнова родне куће Гаврила Принципа. Мештани се надају да ће поново долазити ђачке екскурзије

obnovljena_kuca_gavrila_principa

Обновљена кућа је готово истоветна кући сравњеној до темеља у злочиначкој акцији „Олуја“ пре 19 година.

У Гавриловој родној кући биће постављена порцеланска биста коју је Босанском Грахову поклонио београдски вајар проф. Владимир Јовановић.

– Настојећемо да Принциповој кући вратимо дух времена у којем је он живео – додаје Урош Макић, начелник Босанског Грахова.

Приципова родна кућа, подсетимо, пре избијања ратних сукоба у БиХ имала је статус музеја. У њој се, између осталог, чувао и најзначајнији документ – аутентични план атентата на престолонаследника Франца Фердинанда – затим дрвена колевка малог Гаврила и још неки драгоцени експонати. На згаришу куће коју је злочиначка Хрватска војска запалила у августу 1995. године нађени су само неки метални делови кухињског посуђа и опреме. Све је то сачувано и биће враћено у обновљену кућу Гаврила Принципа.

– Некада су овде долазили млади из целе бивше државе, а догађало се да дневно у Обљају буде и по пет-шест аутобуса пуних основаца и средњошколаца. Надамо се да ће обновом Гаврилове куће оживети овај крај, да ће опет бити екскурзија – каже Урош Ђурић, сусед породице Принцип, који припрема постављање плоче са уклесаним стиховима једне од Гаврилових песама. Највише их је исписао у чешком затвору у месту Терезин, где је служио 20-годишњу казну за атентат.

Обнова куће по пројекту Даре Кесић коштаће нешто више од 25.000 евра. Већину новца прикупили су Гаврилови замљаци који живе у Новом Саду и Војводини.

ДВА ЈУБИЛЕЈА

Обновљена кућа Гаврила Принципа биће отворена на Видовдан. Тим чином Босанско Грахово обележиће два јубилеја – стогодишњицу Сарајевског атентата и 120 година од Гавриловог рођења, 25. јула 1894.

Коментари (3)

 1. Filip каже:

  Ovo je odlicna vijest,25,000 nije nista ali znaci bas puno nadam se da ce ljudi sto vise da posjecuju !!

 2. Vernik каже:

  ”Nase ce sjene hodati po Becu,lupati po dvoru,plasiti gospodu” Velik si Gavrilo Principe! Cuvaju te tvoji Srbi,koliko god mogu pred ovim Nemackim okupatorima i u ova teska vremena pod okupacijom… Probudi se Gavrilo,trebas Srbiji opet!!!

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Лутати по двору, а не лупати… тако је у записао Гаврило Принцип.

Напиши коментар