Историја

На данашњи дан је рођен српски херој Гаврило Принцип

На данашњи дан, 13. јула 1894. године у Обљају код Грахова рођен је српски херој Гаврило Принцип, један од чланова Младе Босне и извршитељ атентата на окупаторског престолонаследника Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године.

Гаврило је рођен као једно од деветоро деце. Школовао се у Трговачкој школи у Сарајеву, а потом је ишао и у гимназију, али је избачен из школе. Доселио се у Београд где је похађао Прву београдску гимназију, када је и остварио везе са Аписовом организацијом Црна рука.

Када су почели Балкански ратови, покушао је да се прикључи прво регуларној војсци, а потом и комитама. Толико је био упоран да је дошао и до чувеног Воје Танкосића, који је стави тачку на његово инсистирање да се прикључи српским јединицама. Гаврило је био слабашног здравља, оболио је и од туберкулозе, што је био и основни разлог за његово одбијање.

Гаврило је решио, пак да учествује у ослобођењу српског народа од окупаторских режима по сваку цену. Организована је група у оквиру Младе Босне која је одлучила да проба да атентатом промени стање.

Након атентата, због малољетности, Гаврило је осуђен на затворску казну коју је служио у Терезијенштату, где је од последица малтретирања и лошег здравља преминуо 28. априла 1918. Његово тело је сахрањено са осталим члановима Младе Босне у Сарајеву 1920. у јединственој капели Видовданских хероја.

Напиши коментар