Историја

Немачка стоји иза покушаја ревизије историје Првог светског рата

Председник Одбора Српске академије наука и уметности (САНУ) за обележавање сто година од Првог светског рата Драгољуб Живојиновић оценио је да је прича о подизању споменика Францу Фердинанду у Сарајеву бесмислица, јер су муслимани били највећи противници аустроугарске окупације БиХ.

„Бошњачки фактори усмеравају тај чин против Срба, бранећи представника царевине против које су се сами борили. Пуна два месеца је аустроугарском генералу Филиповићу требало да сломи отпор муслимана приликом окупације Босне 1878. године. Тукао се са муслиманима, а не са Србима и Хрватима“, рекао је Живојиновић.

Он је критиковао покушаје појединих западних историчара и медија да ревидирају историју, те да Србе и Гаврила Принципа који је пуцао на Франца Фердинанда прогласе терористима и да пореде Приципа са Осамом бин Ладеном, а организацију „Млада Босна“ са Ал каидом.

„Хоће да нам прогласе нацију геноцидном. Српске жртве у борбама његовог народа за слободу најбољи су доказ да је геноцид почињен са супротне стране. Страдали смо у милионима у ратовима, али и у временима мира. Бомбардовани смо, уништавани материјално, физички и духовно“, рекао је Живојиновић за „Политику“.

Он је додао да је „Млада Босна“ била удружење без организационе структуре и финансијске подршке, група младих националиста и патриота свих народа који су живели у БиХ, док се Ал каида ослања на помоћ низа арапских земаља и чврсто је вођена са једног места.

Живојиновић наводи да би се из захтева Немачке да се током обележавања сто година од Првог светског рата не помињу имена ни победника ни поражених, могло закључити да иза ревизионистичке кампање стоји Немачка.

Он каже да би то могло да значи и жељу Немачке да се ревизији подвргну и све историјске чињенице, укључујући и Версајски уговор који је потписала Немачка, а у којем пише да је Немачка одговорна за Први светски рат.

Живојиновић је навео да би требало покренути озбиљну расправу у начелу, ослобођену непромишљености и глупости појединих саговорника, те најавио за јуни идуће године велики међународни скуп који организује САНУ.  

Извор: Срна

Коментари (3)

 1. Kićaboky каже:

  Treba znati da je Angela Merkel ĆERKA HITLEROVA!!!, usvojena u Nemačkoj od strane jedne familije sveštenika!!! To je JAVNA TAJNA, a može da se nađe na internetu! Ljudi, OSVESTITE SE!!! Jasno je sve!

  1. Nicola каже:

   cuo sam i ja za to citao sam pre nekoliko meseci na jednom ruskom sajtu poslao mi drug iz rusije link pise da su nemacki lekari prvi u svetu imali mogucnost da zamrzavaju spermu i i to su iskoristili za merkelovu postoji jos puno hitlerove dece po nemackoj a zvanicni roditelji merkelove su bili rodjaci eve braun rusi i amerikanci su to znali ali nisu nista preduzimali a cuo sam da hitler u argentini ima unuka koji ce se vratiti u nemacku a da ga njega cuvaju argentinske vlasti

 2. Darko NS каже:

  Pitanje jedno,da li,ima neko normalan na politickoj sceni evrope danas da ustane i kaze da takve igre koje sprovodi nemacka,se kose sa granicama zdravog razuma i istorijom…Sta zele da operu sebe,pa nisu trebali da postoje posle drugog sv.rata,trebali su im teritoriju razdeliti,a da imaju morala,cutali bi kao narod narednih 1000 godina!!! Sramota!

Напиши коментар