Република Српска

27 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције

У Требињу је обиљежено 27 година од формирања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Служен је помен и положено цвијеће на споменик припадницима полиције погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.


Фото: Ветерани Трећи одред

Раденко Пудар припадник Трећег одреда бригаде специјалне полиције, данас се присјећа ратних дана из борби ове прослављене јединице, у којој је изгубио рођеног брата. Заједно су прошли бројна ратишта.

– Мој брат је имао 23 године. Страдао је као командир вода Трећег одреда. У једном моменту имаш неко задовољство да прикупиш и окупиш ове људе који су некада били скупа – рекао је Пудар.


Фото: Ветерани Трећи одред

Кроз овај одред, од оснивања 1. децембра 1992. године прошло је више од стотину бораца, а за Републику Српску погинуло је 12. Многи су рањавани неколико пута и послије краћег опоравка враћали би се у свој одред, међу саборце.


Фото: Ветерани Трећи одред

– Та младост која је увијек и носила Одбрамбено-отаџбински рат је носила и највећи терет. Данас овдје с нама озбиљни породични људи који живе свој живот, али још увијек спремни да бране Републику Српску коју смо стварали и прије 27 година – истакао је предсједник Удружења ветерана Трећег одреде Специјалне бригаде Дејан Бодирога.


Фото: Ветерани Трећи одред

Херцеговачка јединица прошла је трновит пут од Требиња до Приједора. Иако бројно најмањи у саставу Специјалне бригаде полиције, Херцеговачки одред, не мање ефикасан од осталих, није изгубио ни једну битку.

– Ја сам данас испуњен осјећањем поноса што се налазим међу овим људима ,а пред спомеником оних који су своје животе дали стварајући Републику Српску, једну задужбину, коју ми имамо обавезу да унапређујемо – напоменуо је ратни замјеник команданта Специјалне бригаде полиције генерал Љубомир Боровчанин.


Фото: Ветерани Трећи одред

Борбом и жртвом коју је поднио у протеклом рату, овај одред дао је немјерљив допринос у стварању Републике Српске и био претеча елитне специјалне бригаде МУП-а Српске.

– Морамо да пренесемо традицију свих ових одреда који су током рата били и ратовали на територији цијеле Српске – додао је помоћник комаданта за оперативне и наставне послове у Специјалној антитерористичкој јединици Срђан Стојаковић.


Фото: Ветерани Трећи одред

Поред парастоса погинулим и умрлим припадницима одреда који је служен у Цркви Светог цара Лазара, положено је и цвијеће на споменик погуинулим поилицајцима у Одбрамбено-отаџбинском рату испред зграде Полицијске управе Требиње.


Фото: Ветерани Трећи одред

РТРС

Напиши коментар