Република Српска

Обиљежавање 28 година од пробоја „Коридора живота”

На Дугој Њиви код Модриче данас ће бити обиљежено 28 година од пробоја „Коридора живота” чиме је прекинута 42 дана дуга блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са око 1,5 милиона становника и омогућена веза са матицом Србијом.

Обиљежавању ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и делегација Народне скупштине.

Програм обиљежавања почеће у 10:30 часова када ће бити служен парастос за све погинуле борце у бици за коридор, те ће бити положен вијенац и цвијеће на спомен-обиљежје.

Због вируса корона овом значајном историјском догађају присуствоваће мањи број људи него претходних година.

Пробој коридора била је једна од најхуманијих битака у одбрамбено-отаџбинском рату, а њено обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је раније да је ово била хумана битка у којој Српска није имала избора, јер је у окружењу било више од милион становника тадашње САО Крајине и овог дијела Српске.

Он је истакао да је ово била једина битка са офанзивним карактером коју је предузела Војска Републике Српске предузела у одбрамбено-отаџбинском рату, а да су све остале биле одбрамбене.

У пробоју коридора Војска Републике Српске ангажовала је Први крајишки и Источнобосански корпус, а биле су придодате јединице милиције САО Крајине, укупно 54.660 припадника, док су на супротној страни биле јединице ХВО-а и регуларне Хрватске војске, од 20.000 до 25.000 војника.

Милуновић је навео да омјер снага није одговарао војној тактици, односно ВРС није имала је енергичниом акцијом успјела да разбије непријатеља и ослободи подручје на правцу напада.

У тој операцији, нагласио је, погинуло је 879 припадника Војске и полиције Српске и припадника јединица САО Крајине док су припадници ХВО-а и Хрватске војске имали 1.261 погинулог.

О пробоју коридора снима се и документарно-играни филм „Коридор” у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио-телевизије Републике Српске, Војнофилмског центра „Застава филм”, односно Министарства одбране Србије.

Радња филма започиње преласком хрватске војске преко Саве, а онда оним што је услиједило, формирањем логора, страдања Срба у Оџаку, Дервенти и погибији 32 војника из Војне поште Врање.

РТРС

Мајицу ХЕРОЈИ СА КОРИДОРА можете наручити овде

Коментари (4)

 1. Sonja Bijana Stanić каже:

  Moramo da vratimo Kosovo i Metohija srbiji (sloboda legije) 🤔

 2. Sonja Biljana stanić каже:

  Živeo legije podržavam jedinici crvene beretke

  1. Sonja Bijana Stanić каже:

   Kosovo je Srbija uvek je bilo i ostalo

 3. Sonja Bijana Stanić каже:

  Kosovo je Srbija uvek je bilo i ostalo

Напиши коментар