Србија

Нова влада Србије наставља прозападну политику

Скуштина Србије одобрила је данас нови састав министара владе. Да подсетимо: за њега су гласала 134 посланика, 65 је иступило против, а 51 је био суздржан. Сада у влади има не 17, већ 18 министара. Тему је специјално за Глас Русије прокоментарисао српски политиколог Ђорђе Вукадиновић.

По Вама, који ће политички правац заузети Влада Србије након обављене реконструкције?

– Мислим да барем међу независним коментаторима готово да нема велике дилеме, а то је да цела Влада ће без обзира на персоналне промене водити политику коју је и до сада водила. И раније, све што је било и добро и лоше у раду Владе, минимално је зависило од самих министара, а много више од односа у врху. Рекао бих да су ове промене биле више мотивисане маркетингом него жељом да се нешто битно промени. Дакле, нови министри нису дошли толико с циљем да раде боље, колико већ да поправе владин „имиџ“. Што се тиче спољне политике, наставиће се курсем евроинтеграција и игнорисањем теме Косова. У економском погледу ће се истицати оријентација према либералној привреди, страним инвестицијама и једној политици која се у суштини своди на сарадњу и испуњавање захтева ММФ-а. Декларативно ће се истицати отвореност према свим странама света, посебно у предизборним кампањама и за унутрашњу потребу, а поготово ће се истицати срдачни односи са Москвом и Пекингом. Ипак, надам се да неће бити већег погоршања односа са традиционалним партнерима, посебно када је реч о стратешки важним договорима, попут Јужног тока или евентуалне сарадње у неким безбедоносим и економским питањима.

Посебно је карактеристична изјава премијера Србије Ивице Дачића који је рекао да се већина министара никада раније није бавила политиком. Како ће то утицати на њихов рад?

– Мислим да ова Влада Дачића и Вучића оживљава праксу покојног премијера Зорана Ђинђића који је такође, почетком 2000-их година, у Владу увео доста Срба из иностранства који су тамо направили веће или мање каријере. Неки од министара ће вероватно бити потрошени за неке непопуларне мере, да би политичка штета била мања за саме странке које су их поставиле. На пример, ако министар финансија уведе строге мере штедње онда он може да поднесе оставку и да се врати у САД, а представници странке која га је поставила ће рећи да је то био савет човека из иностранства и да нису они одговорни. То је нека врста пропагандног маневра. Тим експертима се у руке даје „врућ кромпир“, па ако се снађу добро, онда буду просто инкорпорирани у партијске структуре, а ако прођу лоше, онда буду одбачени.

Очекујете наставак политике евроинтеграција?

– Политика да „Европа нема алтернативу“, индиректно мирење са косовском независношћу без званичног прихватања те независности, сарадња са међународним финансијским институцијама, испуњавање више или мање захтева тих институција и оштрија економска политика ће бити главне карактеристике реконструисане владе. Дакле, ради се о безрезервној оријентацији ка Западу, уз вербално истицање добрих односа са Истоком, нарочито Москвом. Не очекујем неки нарочити напредак, шта више мислим да ће се криза продубљивати. Такође, очекујем и заоштравање односа унутар владајуће коалиције. И онда ће практично доћи до једне политичке кризе из које је само једна страна изаћи као победник – закључио је Вукадиновић.

(Григориј Соколов – Глас Русије)

Напиши коментар