Србија

Нова полицијска кола труну на паркингу

Око 180 нових возила марке „фиат пунто“, опремљених специјалним системом видео-надзора, намењених Управи саобраћајне полиције „већ више од пола године паркирано је и обрасло травом на лоше обезбеђеном паркингу Спортско-рекреативног центра Министарства унутрашњих послова на Макишу – упозорио је јуче Синдикат српске полиције.

Они наводе да возила нису подељена упркос речима државног секретара МУП Вање Вукића да је „неколико пута давао налоге да се, према већ утврђеним приоритетима, возила поделе“.

Осим поделе аутомобила, спорна је и набавка, како наводе у Синдикату, „скупе и неквалитетне опреме за видео-надзор“ која је уграђена у аутомобиле. И тим поводом су тражили информације од Вукића, али одговоре, осим његовог уверавања да је генералу Драгиши Симићу, начелнику Управе саобраћајне полиције, и Жељку Којићу, помоћнику министра полиције и начелнику Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова, дао налог да се поделе возила, нису добили.

„Тражио сам да ми се достави извештај Управе за заједничке послове, која је склопила уговор, али још га нисам добио“, изјавио је Вукић медијима поводом набавке опреме за видео-надзор.

Глишо Видовић, председник Синдиката српске полиције, оцењује да је пример набавке опреме и избегавања давања одговора изазива оправдану сумњу на системску корупцију у врху МУП-а.

„Посебно забрињава чињеница да постоји проблем у командовању, управљању и поштовању хијерархије, на коју се жали и Вања Вукић. У овом случају, евидентно је нарушен систем командовања и извршавања наређења. Због свега изнетог очекујем да се утврди евентуална одговорност генерала Драгише Симића и Жељка Којића који, према наводима Вукића, не поступају по налозима и очигледно нису у стању да расподеле возила која труну на паркингу, док полицајци немају чиме да обављају послове успостављања безбедности саобраћаја. Ништа мању кривицу не сносе ни начелници Жељко Којић и Александар Новковић због одбијања да кабинету министра, самим тим и Синдикату, доставе податке о сумњивој, поверљивој набавци опреме за видео надзор“, каже Видовић.

Вукић: Нису регистровани

Вања Вукић, државни секретар МУП-а, потврдио је за Данас да је више пута давао налоге да се поменути аутомобили поделе. „Сматрам да они тамо пропадају без разлога уместо да буду од користи за рад полиције. Такође, добио сам информацију да они још увек нису ни регистровани“, каже Вукић.

„Домаћа радиност“

Поводом набавке видео-надзора за возила саобраћајне полиције, који ће се наћи у поменутих 180 аутомобила, Синдикат српске полиције упутио је допис државном секретару Вањи Вукићу, у ком наводе да су извршили увид у возила и уочили пропусте. Како објашњавају, „опрема која је уграђена није намењена за рад полиције“ и склапана је у „домаћој радиности“ из више независних целина. У допису се закључује да је било неопходно да се купе готови, проверени системи, који користе друге полиције широм света.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Pitanje jedno zasto se to radi i da lije ovo stocitam tacno.I sta rade svi po ovompitanju.

Напиши коментар