Свет

НОБЕЛОВАЦ ФЕЛПС: Не могу да верујем да ико озбиљан жели да уђе у ЕУ!

ЕУ новим чланицама има мало да понуди. То је као да кажете: „Ово је предивна кућа. Нема везе што је тренутно запаљена, требало би је купити“, рекао је Фелпс.

Ово није добар тренутак за улазак у Европску унију, уверен је добитник Нобелове награде за економију Едмунд Фелпс.

Фелпс, који је Нобелом овенчан 2006. године, похвалио је одлуку нове владе Исланда да привремено одустане од придружења Европској унији. Сигмундур Гунлаугсон, новоизабрани премијер који је са својом Прогресивном странком освојио власт у Исланду, поручио је за Исланд нема смисла улазити у заједницу која се и даље бори с великом економском кризом.

„И даље учимо о европском експерименту и не знамо у којој ће мери бити успешан. И даље не треба искључити могућност да ће се тај експеримент показати нефункционалним и неуспешним“, одговорио је Фелпс на питање да ли постоји могућност пропадања ЕУ пројекта.

Европска унија више није ни близу тако привлачна као што је некад била, када је својим чланицама нудила економску стабилност и приступ слободном регионалном тржишту. Због кризе која траје већ годинама Британци су почели кокетирати с идејом напуштања Уније, док је Данска, чини се, одустала од увођења заједничке европске валуте.

„Не могу да верујем да се ико у овом тренутку жели озбиљно придружити Европској унији. То је као да кажете: Ово је предивна кућа. Нема везе што је тренутно запаљена, требало би је купити“, каже Фелпс.

Пропаст евра је реална могућност

Добитник Нобелове награде за економију уверен је да треба озбиљно разматрати могућност пропасти евра, што би могло довести до дестабилизације или чак и распадања ЕУ. Због тога му је нова политика Исланда сасвим јасна; исландска економија се тренутно опоравља пуно брже од ЕУ просека, а незапосленост на Исланду упола је мања него на европском континенту.

То је огроман успех када се узме у обзир да је Исланд 2008. године био суочен с потпуним колапсом банкарског система. Управо због тога Исланђани су сада врло опрезни и не желе своју валуту везати уз евро.

„Јасно је да у ономе што су до сада радили у еврозони постоје огромне рупе. Сада видимо да су све земље суочене са сличним проблемима, одливом капитала, одливом новца и банковних улога у друге земље“, каже Фелпс.

Напиши коментар