Свет

Ноам Чомски: Нећете бити примљени у ЕУ чак и ако дате Косово

Погодба “Косово за Европу” није добра јер Европска унија није одушевљена идејом да јој приступе Срби, каже Ноам Чомски.

“Приступање Србије ЕУ је у овом тренутку прилично дубиозан потез. Чак и под условом да ће вас Европа прихватити, што ни у ком случају није извесно. Знате, Европа је веома расистички настројена према идеји да у Унију уђу Срби, тако да то неће бити тако једноставно”, каже Чомски.

Чак и када би била, наводи Чомски, то не би био исправан потез, јер ЕУ тренутно срља у самоубилачком правцу, посебно због своје економске политике, која урушава сиромашније чланице.

“У поређењу с њом, америчка финансијска политика изгледа веома прогресивна. Сама идеја да наметнете мере штедње државама представља економску катастрофу, и сада видимо шта се догађа. Сваки нормалан економиста то види, а чак и Међународни монетарни фонд то види”, каже Чомски.

Ноам Чомски, најважнији политички мислилац у ексклузивном разговору за нови број Недељника наводи да није изненађен преговорима Београда и Приштине, и да разуме притиске под којима се налази Србија. По њему, било је само питање дана када ће Београд попустити.

“Постоји тај шаблон, да ће Запад подржавати власт, каква год да је, док год она испуњава њихове замисли. Исти случај сте имали с Милошевићем током осамдесетих и раних деведесетих”, казао је Чомски за Недељник.

Највећи живи интелектуалац, у првом интервјуу за српске медије после много година, објашњава да иза америчке подршке независном Косову стоји дуготрајно геополитичко промишљање.

“Иницијатива Америке усмерена ка бившој Југославији и посебно Косову, управо је због одржавања и проширења америчке моћи у ономе што се геостратешки посматра као прилично круцијалан регион. Делом због Европе, а делом због Блиског истока “, говори Чомски.

Чомски наводи да светом управља сила, не закон, нити сентименталност.

“Чињеница да су Срби били толико храбри и толико делотворни у борби против нациста нема апсолутно никакав значај за Британију и Америку после рата. Они прате своје интересе, интересе моћи. Нема осећајности, нема правне одговорности. Тако функционише свет”, каже Чомски.

Чомски додаје да је Немачка признала независност Хрватске без икаквог обзира према међународном праву и без икакве бриге за српску мањину у Хрватској.

“Наравно да је Југословенска народна армија прискочила у помоћ српској мањини. Тако да је немачка иницијатива представљала одлучујући корак који је донео тај огромни сукоб”, наводи Чомски.

Он упозорава да је Европа суштински расистичко друштво, које не трпи различитост.

“Не влада у Европи, како је рекао Добрица Ћосић, само србофобија. Фобије су свуда. Неофашистичке партије све су јаче – посебно у Мађарској и Аустрији, али и у другим државама. Европа је веома расистичко друштво. Они не желе различитост, они желе хомогена друштва”, каже Чомски.

У великом интервјуу Недељнику, објављеном на десет страна, професор чувеног МИТ-а, почасни дипломац 37 универзитета и аутор више од стотину књига, говорио је и улози Немачке у распаду СФРЈ, о Латинској Америци после смрти Уга Чавеса, Арапском пролећу, ширењу НАТО пакта и оценио да је америчка спољна политика са Обамом направила велики заокрет – и то на горе, јер је постала бруталнија.

 

Извор: Недељник

Коментари (4)

 1. n каже:

  SRBI I NECE U EVROPU NEGO VLADA SRBIJE HOCE!

  1. Aleksandar Dmitrovic каже:

   Neka ide vlada sa svim poslanicima i predsednikom države a nas ostavi na miru.Ukinuti sve političke stranke u SRBIJI, pod oznakom HITNO……..

 2. Brzi каже:

  Ako narod bude pitan,naravno da u EU ne zelimo,nama ne treba ta klerofasisticka organizacija,mi smo slobodoljubiv narod.Samo treba definisati drzavne ciljeve i prikloniti se slobodoljubivim narodima.

 3. Zorica каже:

  Tako je, necemo u rasisticku Evropu. Mi smo slobodan, slobodoljubiv narod a vlast neka ide a nas ostavi ovde. Mi cemo sa onima koji nas nikad nisu bombardovali.Zorica

Напиши коментар