Регион

Налог за шиптарски напад у Македонији дошао из Вашингтона

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански оцијенио је да Албанци са Косова нису заузели полицијску станицу у Липкову из обијести, нити из хобија, већ да су за то добили налог из Вашингтона којем је из политичких и економских разлога потребна стално немирна Македонија.

Miroslav-Lazanski

– Све зависи од тога шта ће Вашингтон да им каже. Ако Вашингтону одговара нестабилна ситуација у Македонији, онда ће се ово понављати – рекао је он.

Лазански је указао да данашњи напад Албанаца, који је македонски МУП оквалификовао као терористички, може бити уско повезан са намјером Вашингтона да спријечи реализацију гасовода Турски ток иза којег стоји Русија.

– То значи да, ако гасовод Турски ток из Русије дође то Турске, ако прође кроз Грчку, онда је Македонија та која треба да одобри трасу будућег гасовода. Могуће је да неко на Западу сад намјерно таласа ситуацију у Македонији да би та будућа траса гасовода била доведена у питање и не буде реализована због трусне Македоније – указао је Лазански.

Он је напоменуо да је све присутније и гласније заговарање тзв. велике Албаније усмјерено ка истом циљу Вашингтона, а то је да по сваку цијену спријечи Русију да уђе на простор југоисточне Европе, и политички и економски.

– Отуд и подржавање приче о „великој Албанији“ и подстрекавање тензија у Македонији – рекао је Лазански.

Он је нагласио да Албанци могу бити острашћени, али да сами никада неће предузети ништа спонтано.

– Све раде онако како им је сервирано из Вашингтона и ситуација у Македонији ће се одвијати онако како Вашингтон жели – закључио је Лазански.

 

РТРС, Срна

Напиши коментар